E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
15.5.2017
Adana’da karpuzların ham haldeyken hasat edilmesini önlemek için üreticilerin hasat öncesi ürünün olgunlaştığına dair belge alması zorunlu.
Karpuzda hasat sezonu başlarken büyükşehirlerin hal ve pazarlarında yılın ilk turfanda karpuzları görücüye çıktı. Ancak vaktinden önce hasat edilmiş meyvelerin karpuzun imajını düşürmesinden endişe ediliyor.
Adana’da “kelek” karpuzların piyasaya sürülmesini önlemek için bir uygulama başlatıldı. İlde ilk olarak geçtiğimiz yıl “ham karpuz timleri” kuran GTHB İl Müdürlüğü, bu yıl ise karpuz hasadına belge zorunluluğu da getirdi.
Önce belge sonra hasat
Buna göre karpuz üreticilerinin hasada başlamadan önce ürünlerinin yeteri kadar olgunlaştığına dair belge alması gerekiyor. Bunun için arazide yapılacak kontroller yetkili ekiplerce yürütülecek. Bu sayede fiyat avantajı elde etmek için erkenden piyasaya sürülen ham karpuzların önüne geçilecek.
Rekoltede düşüş var
Sonbaharda yaşanan soğuk havalar nedeniyle Çukurova bölgesinde karpuz fidelerinin zarar gördüğünü söyleyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ekim alanlarının azalmasıyla bu yıl rekoltede düşüş beklediklerini belirtiyor.
Üretici fiyatı 2 TL
Karpuz üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Adana’da dekar başına verim geçtiğimiz yılki 8-10 ton bandından 6-8 ton bandına düşmüş görünüyor. Bölgede ürünün kilosu tarlada ortalama 2 TL’den alıcı buluyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.