E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
2015-11-09 09:53:05
TÜBİTAK projesi kapsamında ABD’den getirtilerek Kırşehir ilinde deneme amaçlı yetiştirilen dallı darısı bitkisinden olumlu sonuçlar alındı. Üründen iyi verim alınması bölgedeki çorak arazilerin değerlendirilmesi adına üreticiyi sevindirdi. Biyoenerji tarımına öncülük edilmesi adına TÜBİTAK projesi kapsamında üretim denemesi gerçekleşen ABD kökenli dallı darı bitkisinden iyi verim alındı. 3-5 yıl içerisinde yapılacak elemeler ile elde edilecek dallı darı tohumun çoğaltılarak üretim sürecine başlanması planlanıyor. Ahi Evran Üniversitesi , Mustafa Kemal Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi işbirliği ile 2 yıl önce hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından 1,5 milyon lira destek sağlanan proje, Akdeniz Bölgesinde Hatay‘da, İç Anadolu Bölgesinde ise Kırşehir‘de yürütülüyor. ABD’den getirilen 174 farklı dallı darı genotipi 10 dekarlık alana ekildikten sonra 2 yıl boyunca takip edildi. Bazı ova ve yayla tipi dallı darı genotiplerinin Kırşehir ekolojik koşullarına uyum sağlandığı saptandı. Hem Hatay’da hem de Kırşehir’de ekimi gerçekleşen dallı darının Kırşehir’de beklenen seviyenin üstünde bir adaptasyon gerçekleşti. Dallı darı bitkisinin ova tipinin biyoenerji tarımı için, yayla tipinin ise kaba yem alanında kullanılabilir olması dolayısıyla Kırşehir ilinde her iki tipin de üretimi gerçekleşebilecek. Türkiye’de kaba yem probleminin yaşanıyor olması ve Kırşehir ilinde de hayvancılığın büyük önem taşıması ile dallı darı ile alternatif yem bitkisi üretimi gerçekleşecek. Üreticiler arasında yaygınlaştırılması hedeflenen bu bitki ile özellikle hayvancılıkta marka şehir olan Kırşehir ve çevresindeki illerde kaba yem ihtiyacının karşılanması planlanıyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.