E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ocak sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
2015-10-07 08:02:48
TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü‘nde yürütülen proje ile su kabağının tuzlu ortamda karpuza anaçlık yapmasını sağlayacak bir çalışma gerçekleştirilecek. Su kabağının karpuz türüne anaç olarak kullanılabilecek iyi bir tür olması nedeni ile bu projeyle Türkiye’de bulunan su kabağının genotiplerinin toplandığı ve aynı zamanda uluslararası gen bankalarında temin edilen genotiplerin de havuza eklendiği açıklandı. Bu proje doğrultusunda gen havuzunu temsil eden 160 adet genotip belirlenerek su kabağı genotiplerinin tuzlu koşullara olan dayanıklılığı araştırmalarına devam ediliyor. Önemli özelliklerinden birisinin de toprak kökenli hastalıklara karşı dayanıklılık olduğu bilinen su kabağının karpuz türüne anaç olarak kullanıldığında uyuşma sürecinin gayet iyi olduğu belirtildi. Toplam 320 adet genotipin tanımlamasının yapıldığını dile getiren Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu‘nda görevli ziraat mühendisi Nihal Denli, "Yaptığımız çalışmalarda kesinlikle bitkilerin genetiğini değiştirmeye yönelik bir şey söz konusu değildir. Su kabağının tuzlu koşullardaki dayanıklılığını karpuz bitkisinde nasıl elde edebiliriz, bunun çalışmasını yapıyoruz" açıklamasını yaptı. Denli, ayrıca enstitüde su kabaklarının "Kabak Sarı Mozaik Virüsü" hastalığına karşı dayanıklılık durumlarını belirlemek amacıyla yürütülen çalışmalarda umut verici bulgulara ulaştıklarını da sözlerine ekledi. 2017 yılında bitirilmesi planlanan proje sonunda su kabağı genotiplerinin tuzlu koşullarda karpuza anaçlık durumlarının belirleneceği belirtildi.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Araştırmacılar, küresel iklim değişikliğinin Türkiye’de fındık tarımını Batı Karadeniz’e ya da yüksek rakımlı bölgelere doğru kaymak zorunda bırakacağını söylüyor.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Düşük yağış oranları nedeniyle son 91 yılın en kurak dönemini yaşayan Trakya’da tarım arazilerindeki kayıplar ciddi boyuta ulaştı.
Yeni yılın ilk sayısını okurlarıyla buluşturan Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, bu ayki Kapak Konusu sayfalarında tüm yönleriyle toprak analizini inceliyor.