tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.8.2015 14:13:10

Kaynana dili'nin DNA'sı çıkarıldı

Çukurova'da tarıma elverişsiz arazilerde kendiliğinden yetişen, halk arasında "kaynana dili" olarak bilinen dikenli incirin en iyi türü belirlenmeye çalışılıyor. Anamur'da iki genotip "ümit var" olarak belirlendi. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle yaklaşık 5 yıl önce başlatılan "Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Dikenli İncir, Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası, Değerlendirilmesi ve Çeşit Olabilecek Tiplerin Belirlenmesi Projesi" tamamlandı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonucunda meyve kalitesi ve verim açısından en iyi iki tür tespit edildi. Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye'den seçilen 103 dikenli incir genotipinden meyve örneği alınarak laboratuvarda analizlerinin yapıldı. Analizler sonucu çeşit olabilecek genotiplerin  araştırılırken Anamur bölgesinden alınan iki genotibin meyve kalitesi ve verim açısından "ümit var" olarak belirlendi. C vitamini yönünden zengin olan meyvenin güç ve zindelik verip, sindirim sistemini rahatlattığı da biliniyor. Ekonomik değerine katkı sağlayacak Dikenli inciri kayalık alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişip yöre halkına önemli gelir kaynağı sağlıyor. Geçmiş yıllarda sadece Çukurova'da tüketilen dikenli incirin son dönemlerde büyük illerdeki marketlerde de yerini almaya başladığı da belirtildi. Dikenli incirin meyvelerinin taze tüketilebildiği gibi kurutularak, reçel ve marmelata işlenerek, pestil, lokum ve benzeri şekerli ürünlere dönüştürülerek de satılabiliyor. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde projeyi yürüten ziraat yüksek mühendisi Cengiz Türkay, "Bu meyve tarımsal açıdan elverişsiz topraklarda yetiştirilebiliyor. Diğer meyve türlerinin yetiştirilemediği kurak alanların tarıma ve milli ekonomiye kazandırılması açısından bu projemiz büyük önem arz ediyor. Kaliteli çeşitlerinin tespiti ve tescili ürünün ekonomik değerine de katkı sağlayacak" diyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.