tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.12.2014 12:19:05

İklimde Türkiye’nin karnesi ‘çok kötü’

Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi-2015 açıklandı. Karbon salınımlarının yüzde 90’ından sorumlu olan 58 ülkenin değerlendirildiği endekste Türkiye ‘çok kötü’ ülkeler arasında yer aldı ve 51. oldu. Geçtiğimiz yıl yayınlanan endekste 54. sırada olan Türkiye’nin bu yıl iki sıra yükselmesi değerlendiren iklim değişikliğiyle ilgili platformlardan olan 350 Ankara’nın kurucusu Önder Algedik, yenilenebilir enerjinin 2012 yılında Türkiye’de öne çıkmasına bağladı. 2012’de yeni kömür santrali açılmadığını belirten Algedik, “Devreye giren yeni yenilenebilir enerji kurulu gücünün doğalgaz santrallerinden de fazla olması yenilenebilir yatırımlarını raporda öne çıkardı. Ancak, 2014’de ve geçen yıl eklenen yeni enerji santrallerin de böyle bir resim olmadığı için bu avantajı gelecek yıl kaybedeceğiz” dedi. İklim değişikliği ile ilgili son performansların değerlendirildiği endekste, iklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için listenin ilk üç sırası boş bırakıldı. Sera gazı emisyonundaki azalma ve politikalarda gösterdiği ilerleme sebebiyle Danimarka 4, İsveç 5, İngiltere ise 6. sırada yer aldı. Raporda öne çıkan konulardan biri, ekonomik büyüme için emisyon artışının doğru orantılı olması gerektiği iddiasının çürütülmesi oldu. İklim değişikliği nedeniyle sıcaklık artışını 2° C’nin altında tutmak için kömür rezervlerinin yüzde 80’inin toprakta kalması gerektiğini hatırlatan raporda, küresel kömür sektörünün pozitif büyüme özelliğini kaybetmeye başladığı ifade edildi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.