tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.11.2014 08:36:51

Tarımda işçilerin çoğu kayıt dışı

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, geçici tarım işçilerinin yüzde 30-35’inin 20 yaşın altında olduğunu söyleyerek, bunların yaklaşık yarısının 15 yaşından küçük olduğunu belirtti. Çocuk işçilerin tümünün kayıt dışı çalıştığını söyleyen Yetkin, kadın işçilerde ise bu oranın yüzde 95’i geçtiğini ifade etti. Yetkin, resmi verilere göre, Türkiye'de yaklaşık 300 bin geçici tarım işçisi bulunduğunu, yapılan araştırmalarda söz konusu rakamın 1 milyon civarında olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2012 yılı verilerine göre, tarım sektöründe çalışanların yüzde 83,3'ünün kayıt dışı olduğuna dikkati çeken Yetkin, kadınlarda bu oranın yüzde 95'ün üzerine çıktığını bildirdi. Yetkin, geçici tarım işçilerinde bu rakamların çok daha yükseklere ulaştığının altını çizerek, “Kayıt dışılık sorunu geçici tarım işçileri ile maden işçilerinin ortak sorunları arasında. Bunlardan en önemlilerinden biri de sosyal güvence. Aslında yasalara göre geçici tarım işçilerini organize eden işçi aracılarının aracılık belgesi almaları ve bu aracıların resmi organizasyonları sonucu istihdam edilen işçilerin yasal olarak sigortalanması gerekiyor. Buna karşılık kendileri de genellikle üretimi sürdürmekte zorlanan arazi sahiplerinin büyük bir çoğunluğu belgeli aracılar yerine dayıbaşı, elçi gibi belgesiz simsarlarla çalışmayı yeğliyor. Bunun sonucunda tarım işçisi her türlü riske açık işlerde çalışır ve en kötü koşullarda yaşarken hiçbir sosyal haktan yararlanamıyor, kaza, hastalık, ölüm gibi olaylarda yardım ya da tazminat alamıyor” dedi. “Mevsimlik tarım işçisi ve işveren ilişkisi, yürürlükteki İş Kanunu kapsamı içinde değil Borçlar Kanunu çerçevesinde değerlendiriliyor. İş Kanunu ise mevsimlik tarım işçilerinin özgün sorunlarına yönelik düzenlemeler içermiyor” diyen Yetkin, TBMM'de tıpkı maden işçileri konusunda olduğu gibi, geçici tarım işçilerinin sorunlarını inceleyecek bir komisyon kurulmasını gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.