tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.9.2014 08:49:41

Trüf mantarına özel sera

Dünyada siyah elmas olarak bilinen ve zengin menülerde yer alan trüf mantarının üretimi için Türkiye’de ilk defa ağaç fidanlarının köküne mantar aşılanan sera kuruldu. Kilosu 100 TL’den başlayarak çeşitlerine göre 3 bin 500 Euro’ya kadar yükselen ve Türkiye’de çok bilinmeyen bu mantar türü, toprağın 5 ile 20 cm derinliğinde ağaç köklerine bağlı olarak yetişiyor. Pamukkale Üniversitesi’nde idari işlerde görev alan Niyazi Uluçoban, emekli olunca trüf mantarı yetiştirmek için sera kurdu. Trüf mantarının Denizli’nin birçok köy ve ilçesinde doğal bir şekilde yetiştiğini ifade eden Uluçoban, Doç. Dr. Aziz Türkoğlu’yla birlikte Türkiye’de ilk defa sera uygulamasına giriştiklerini söyledi: “İki yıldır kökleri trüf mantarı mikorizalı meşe fidanlarını üreterek Türkiye’deki ihtiyacı karşılamaya çalışıyoruz. Çoklu fidan üretimimiz sonuçlandı. Meşe ve çam türlerinin tamamında, fındık türlerinde, ıhlamur kestane gibi birçok ağaçta trüf mantarı üretilebiliyor.” Geçen yıl Denizli, Muğla ve Burdur’da trüf mantarı üretecek bahçeler kurduklarını belirten Uluçoban, “pH’sı 7,5’in üzerinde kireçli topraklarda bunu yetiştirebilirsiniz. Elde ettiğiniz ürün dünya pazarında oldukça kıymetli” dedi ve pazar fiyatlarının 3-5 kat artacağını ekledi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.