
Tarım büyük bir oyun. Tıpkı satranç gibi; ağır ilerlese de her hamle oyunun kaderini değiştiriyor. Büyük oyuncuların hamleleri de büyük oluyor. Geçtiğimiz günlerde küresel tarım sektörüne dair bir iddia yabancı basına yansıdı. Ancak doğrulanmadı. Senaryo ilginçti: Sektörün iki dev firması olası bir birleşme üzerine görüşmeler yapmış, ancak sonuç alınamamıştı. Birleşme senaryosunda ortaya çıkan marka değeri ise 100 milyar doları buluyordu.
tarlasera bu iddiadan yola çıkarak, tarımın bugünkü satranç tablosunu oluşturan geçmiş hamlelerin izini sürdü. Oyunu bugüne taşıyan büyük birleşme ve satınalmaların tarihini ve oyunun geleceğine dair ilginç yorumları Detay sayfalarımızda bulabilirsiniz.
Türkiye tarım sektöründe de birleşme ve satınalmalar önemli yer tutuyor. Bunlardan biri de henüz gerçekleşti. ABD’li Stoller firması, Türkiye bitki besleme sektörünün değer üreten firmalarından İzotar’ı satın aldı. İzotar Pazarlama Direktörü Canan Yılmaz, hem bu hamleyi ne gibi yeniliklerin takip edeceğini, hem de bitki besleme sektörünün son 15 yılda nasıl dönüştüğünü Röportaj sayfalarımızda anlatıyor.
tarlasera Mayıs ayında Soma’da yaşanan maden faciasından sonra bir Özel Dosya hazırlamıştı. Dosya, Soma’nın tarım ilçesinden maden ilçesine, üreticilerin de maden işçisine dönüşümünün hikayesini anlatıyordu. Madenlerdeki yetersiz iş güvenliği ise olayın diğer boyutuydu. Oysa tarım da bu konuda kötü bir karneye sahip. Temmuz ayında iş kazalarında tarımın birinci sıraya çıkmasıyla
tarlasera bu kez tarımda iş güvenliği konusunu incelemeye koyuldu. Tam da bu haberin hazırlandığı günlerde bu sefer İstanbul’da 10 inşaat emekçisinin yaşamını yitirdiği bir diğer facianın haberi geldi.
Tüm bu olayların birbirine böyle kolay bağlanması ne yazık ki hiçbir şeyin tesadüf olmadığını gösteriyor. İş güvenliği Türkiye’nin en acil sorunlarından biri, bu kesin. Ancak atılacak adımlara tarım sektörü öncülük edebilir. Peki nasıl olacak? Tarımda iş güvenliğinin nasıl sağlanacağına dair bilgi ve görüşlere Detay sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz.
Bu ayki Kapak Konumuz tarım zincirinin son halkası olan tüketicilere dair. Tüketici artık tarımın aktif bir parçası. Satın alma alışkanlıkları, ürünlerden beklentiler, kaygılar vb. yeni yeni kayda alınıyor ve sektöre yansıtılıyor.
tarlasera bu verileri derlemek için pek çok farklı kamuoyu araştırmasını ele aldı. Vardığı sonuç şu oldu: Tüketicinin daha çok bilgilenmeye, tarım ürünlerinin ise kendilerini ona daha iyi anlatmaya ihtiyacı var.
Ağustos ayında yayınladığımız Gümüşdere haberi pek çok ulusal televizyona, gazeteye ve sosyal medyaya yansıdı. Ve ciddi yankı uyandırdı. Umarız haberimiz İstanbul’un imara açılmak istenen bu özel tarım arazisinin değerinin anlaşılmasına katkıda bulunmuştur.
Keyifli okumalar dileriz...