tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.8.2014 08:38:11

Dikenli incirin değeri artıyor

Anavatanı Güney Afrika olan dikenli incir, Silifkeli üreticiler için alternatif geçim kaynağı olmaya aday. Akdeniz bölgesinde tamamen doğal ortamda yetişen meyvenin tanesi 50 kuruştan satılıyor. Silifkeli üretici İsmail Berber, bahçesinde dikenli incirin kendiliğinden yetiştiğini ve zamanla çoğalarak dikenli incir bahçesine dönüştüğünü söyledi. Berber, “Dikenli inciri kazanca çevirerek maddi gelir sağladım. Meyvenin birçok faydası bulunuyor. Tüketimi zahmetli olsa da tadı ve aroması çok güzel” diyerek, meyvenin pazarlarda satışının yapıldığını söyledi. Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Abdullah Süngü ise, meyvenin geçmiş yıllarda ticari değeri olmadığını ancak son dönemde vatandaşların maddi gelir sağlayacak kadar üretim yaptığını ve meyvenin de değer kazandığını söyledi. Dikenli incirin özellikle ılıman iklimlerde yetiştiğini belirten Süngü, şöyle devam etti: “Bundan 5-10 sene öncesine kadar ticari bir değeri olmadığı için, sadece bahçe kenarlarında, yereldeki üreticilerin kendileri için topladıkları bir meyveydi. Ancak son birkaç senedir para etmesi dolayısıyla, hem yerelde marketlerde hem de işportacılarda yerini alıyor. Özellikle yaz zamanlarında serinlettiği için tüketiciler tarafından da talep edilen bir ürün. Para kazandırmayla başladığı zamandan beri ürünün kalitesinde de artışlar meydana geldi. Şu anda dikenli incirin tane fiyatı 50 kuruş civarında. Adı üzerinde dikenli olduğu için, temizlenmesi biraz zor. O yüzden üreticiler bunu temizledikten sonra tüketiciye sunuyorlar. İlerde umarız ki bölgemiz açısından katkısı olacak bir ürün olur.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.