tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.8.2014 08:57:05

Sulu tarım Konya’yı kuruttu

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konya havzasının uluslararası kuraklık kriterlerinden biri olan 'hidrolojik kuraklığa' resmen girdiğini açıkladı. Bakanlık, söz konusu açıklamayı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bakanlığa yöneltilen soru önergelerine verilen cevapta yaptı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun soru önergesine verdiği yanıtta, suyu fazla tüketen bitki ekiminin artması, bilinçsiz su tüketimi dolayısıyla Konya Havzası'nda yaşanılan kuraklığın tehlikeli boyutlara ulaştığını açıkladı. Eroğlu, şu aşamada sadece meyve bahçelerine su verilmesi, rotasyonla sulama, ikinci ürün ekilmemesi, az su tüketen bitkilerin ekilmesi gibi önlemlerin uygulamaya konulduğunu bildirdi. Söz konusu kuraklık konusunda bölge ziraatçıları, Konya Ticaret Borsası ile KOP İdaresi Başkanlığı da daha evvel uyarılarda bulunuyordu. Bu kurumların yöneticileri de yıllarca; su kaynakları sınırlı, yağış miktarı düşük Konya Ovası'nda suya daha çok ihtiyaç duyan şeker pancarı, ayçiçeği ve yem bitkileri gibi ürünlerin ekiminin yaygınlaştığını dikkat çekiyor ve bunun ovanın su kaynaklarını kuruttuğu uyarısını yapıyordu. Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Konya Ovası'nda sulu tarım yapılan alanların bölgenin iklim özelliklerinin bilinmesine rağmen her geçen yıl arttığını vurguladı. Ataiyibiner, "Bölgemizde ürün çeşitleri artıyor. Ayçiçeği, mısır, şeker pancarı ve yem bitkileri gibi ürünler suyu daha çok tüketiyor. Bu ürünler aslında Konya Ovası'nın ürünü değil. Ancak çiftçi, üretimde katma değeri yüksek olan ve daha çok sulama isteyen bu ve benzeri ürünleri tercih ediyor. Bu yüzden yer üstü ve yer altı su kaynakları hızla tükeniyor" dedi. Hidrolojik kuraklık nedir? Uluslararası literatürde kabul edilen üç kuraklık aşaması var. Bunlar sırasıyla meteorolojik kuraklık, tarımsal kuraklık, hidrolojik kuraklık. Hidrolojik kuraklık; uzun süre devam eden yağış eksikliği neticesinde ortaya çıkan yer üstü ve yer altı sularındaki azalmayı ifade ediyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.