tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.9.2013 07:38:00

Soya kurtarıyor

Soyanın kullanın alanı hayli geniş. Bu nedenle Türkiye’nin soyadaki ithalat faturası hayli kabarık. Ege Tarımsal Araştırma Merkezi'nin geliştirerek tescil ettirdiği "Umut 2002" ve "Cinsoy" adlı tohum çeşitlerinin Türkiye’yi soyadaki dışa bağımlılığından kurtarması bekleniyor. Üretim şartlarına uygun tohumların melezlenmesiyle elde edilen türler yüzde 18-24 oranında yağ, yüzde 35-40 oranında protein içeriyor. “Cinsoy” için dekar başına 250 ile 450 kilogram arasında, “Umut 2002” için ise 250 ile 330 kilogram arasında verim alınabiliyor. Ege Tarımsal Araştırma Merkezi Müdürü Yakup Karaman tarımsal araştırma merkezlerinin ıslah çalışmalarıyla verimli sonuçlar elde ettiğini, dışa bağımlılığın bu çalışmalarla geriletildiğini söyledi. Tescil ettirilen yeni soya çeşitlerinin bu yönde umut verdiğini ifade etti: "Soya, Türkiye'nin ihtiyacı olan bir bitki. Hem yağ hem hayvancılık sektöründen büyük talep görüyor. Özellikle bitkisel yağ açığının kapatılması açısından büyük önem kazanıyor. Ürettiğimiz yeni türlerin verimi yüksek. Türkiye kendi tohumuyla üretim yaparsa, bitkisel yağda ithalatı da azaltır. Geliştirdiğimiz bu 2 türe çiftçimiz ve sanayicimiz ilgi gösterip üretirse soya yağı ithalatı için yılda 1.5 milyon dolara yakın dövizimiz yurtdışına gitmemiş olacak. Geliştirdiğimiz türlerle Ege Bölgesi'nde birincil ve ikincil ürün olarak ekilerek yılda iki defa mahsul alınabiliyor. Bölgenin iklim özelliği buna müsaade ediyor. Buğday ve arpa hasadından sonra üretici isterse ikinci ürün olarak soya ekebilir." Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tarım ürünleri içinde üretimine en fazla prim ve girdi desteği verdiği ürünler arasında yağlı tohumlar bulunuyor.  Soya da bunlardan biri. Yakup Karaman prim desteğinin yanı sıra mazot, gübre, sertifikalı tohum kullanma gibi girdi destekleriyle üretim maliyetinin sıfıra indiğine dikkat çekiyor. Sonrasında atılması gereken adımlar konusunda, “Soya üretimini artırmak için bundan sonraki iş çiftçimize ve bu ürünü girdilerinde kullanan sanayicimize düşüyor. Sanayiciler, yerli üretime gerekli önemi verirse önümüzdeki yıllarda ithalatın önü kesilmiş olacak” sözleriyle uyarıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.