tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.7.2013 07:36:21

Zeytin sineğine tuzak!

Aydın'ın Söke ilçesinde zeytin bahçelerinde önemli zararlara yol açan zeytin sineği (Bactrocera oleae) ile ilgili uyarılar yapılıyor. Söke Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün çağrısıyla zararlıya karşı tuzaklar kurulmaya başlandı. Söke'de zeytin meyvelerinin çürümesine ve yağ miktarının azalmasına yol açan zeytin sineğine karşı mücadele için hazırlanan el yapımı tuzaklar ağaçlara asılıyor. Uzmanlar, kitlesel tuzakların yanı sıra toprak sürülmesi ve erken hasat gibi kültürel önlemlerin yanında biyolojik ve kimyasal mücadelenin de mümkün ve önemli olduğunu dile getiriyor. Söke Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, mücadele yapılmadığı takdirde zeytin sineği zararlısının hem sofralık hem de yağlık zeytinde yüzde 70'e varan oranda verim ve kalite kaybına yol açabildiği belirtildi. Zeytin sineğine (Bactrocera oleae) karşı uygulanabilecek mücadele yöntemleri şöyle sıralanıyor: *Pupaların yok edilmesi için kış aylarında  toprağın sürülmesi. *Zarar periyotu boyunca 3-4 günde bir kez kurtlu zeytinlerin toplanması *Zeytin sineğinin sonbahardaki yoğun zararını önlemek için erken hasat yapılması *Zararlı popülasyonunun yüksek olmadığı alanlarda (en az 5 ha) kitlesel tuzaklama *Bölge farklılıkları dikkate alınarak, meyvelerin yumurta koyma olgunluğuna geldiği dönemde vuruk sayımları yapılması, yeterli vuruk ve tuzaklarda yakalanan ergin sayısında artış görülmesi halinde ilaçlamaya geçilmesi *Salamuralık çeşitlerde yüzde 1 vuruk, yağlık çeşitlerde ise yüzde 6-8 vuruk saptandığında, yer aletleri ile zehirli yem kısmi dal ilaçlaması veya kaplama ilaçlama yapılması

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.