tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.7.2013 07:31:30

Rekoltede umut, fiyatta endişe

Temmuz ayının ortalarına gelinen şu günlerde, iklim koşullarının ideal düzeyde gitmesi mısırda erken hasat umudu doğurdu. Hava sıcaklığı ve yağış dengesinin olumlu seyrettiği Çukurova'da mısır üreticilerinin beklentileri erken hasat ve yüksek rekolte yönünde. Ancak fiyatların düşük olma ihtimaline karşı TMO'nun önlem alması isteniyor. Türkiye'nin mısır üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Adana-Çukurova bölgesinde, üreticilerin son yıllarda pamuğun yerini alan mısır ekimlerinde kararlılık gösterip göstermeyeceğini rekolte belirleyecek. Çoğu üretici ise üretici temsilcisi ise bu konuda iyimser. 2011 yılından itibaren ciddi oranda mısırcılığın yaygınlaşmaya başladığını belirten Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, "Adana’da 2011’de 900 bin dekar ekilen mısır 2012’de 800 bin dekara gerilemişti. Ama bu yıl yeniden 900 bin dekar seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz" şeklinde konuşuyor. "Bu yıl Türkiye’nin ithalata gerek olmadan kendi mısırını üreteceğini düşünüyoruz" diyen Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru ise yüksek rekoltenin fiyatları olumsuz etkileyeceğinden endişe ediyor: "Hasat zamanı oluşacak düşük fiyatlara karşı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) zamanında fiyatlara müdahale etmeli. TMO’ geçen yıl mısır müdahale alım fiyatlarını ton başına 595 lira olarak belirlemişti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise 40 lira prim vermişti. Bu yıl fiyatların nasıl olacağını şimdiden kestirmek mümkün değil. Ama şu an geçen yıldan kalma depo mısırın fiyatı ton başına 700-720 lira civarında. Hasatla birlikte bu fiyatlar biraz geriler. Üreticiyi daha fazla mağdur edecek seviye düşmeden TMO’nun müdahalesi gerekli" diyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.