E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ocak sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
9.8.2012 11:12:22
Mısır ve fasulyenin en yaygın yetiştiği, bunun yanı sıra pek çok tahıl ürünü, sebze ve meyvenin de yaşam alanı olan Samsun'un tarımsal üretimini ne hastalıklar ne de zararlılar şiddetli yağış kadar vuruyor. İlde tarım alanlarına zarar veren, rekolte kaybına bağlı olarak ekonomik kayıplara yol açan temel etken sık sık tekrarlanan sel felaketi oluyor.
Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirlerinin denize döküldüğü Bafra ile Çarşamba ovalarına ev sahipliği yapan Samsun’un bu yıl kabusu haline gelen sel geri döndü. 8 Ağustos günü doruğa ulaşan şiddetli yağış Atakum ilçesindeki Kürtün çayının taşmasına neden oldu.
Geçtiğimiz aylarda yaşanan şiddetli yağışlar sonucu derelerin taşması kent merkezleri dahil olmak üzere can ve mal kayıplarına yol açmıştı. Dere kenarlarında bulunan tarım arazileri de afetlerden olumsuz etkilenmişti. Dün yaşananlar dabunun bir tekrarı niteliğinde. Samsunlu üreticilerden İlhan Ethem Yolcu’nun, “Burada tarım arazilerimiz ve meyve bahçelerimiz su altında kaldı. Yetkililerin burada önlem almasını bekliyoruz” şeklindeki yorumu durumu özetliyor. Ayrıca, sulama sistemlerinde kullanılan çok sayıda su motorunun da sel sularına kapıldığı belirtiliyor.
Su kaynaklarının tarımsal avantajını kullanan Samsun’da yağışların artık birer tarımsal felakete dönüşmemesi için şimdilik daha çok dekar ürünü kurban vermek gerek gibi görünüyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Araştırmacılar, küresel iklim değişikliğinin Türkiye’de fındık tarımını Batı Karadeniz’e ya da yüksek rakımlı bölgelere doğru kaymak zorunda bırakacağını söylüyor.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Düşük yağış oranları nedeniyle son 91 yılın en kurak dönemini yaşayan Trakya’da tarım arazilerindeki kayıplar ciddi boyuta ulaştı.
Yeni yılın ilk sayısını okurlarıyla buluşturan Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, bu ayki Kapak Konusu sayfalarında tüm yönleriyle toprak analizini inceliyor.