E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ocak sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
25.7.2012 09:37:57
Son günlerin en çok tartışılan konularından biri kayısısıyla ünlü Malatya bölgesinin "şarka" ad verilen virüs tehdidi altında bulunduğu iddiası oldu: Erik, kayısı, nektar ve şeftali gibi sert çekirdekli meyvelerin kabusu olan şarka hastalığı Avrupa'da etkili olduğu gibi Türkiye'de de can yakacak mı?
Kayseri Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Yrd. Doç. Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz, birkaç gün önce yaptığı açıklamada "Şarka Avrupa'da kayısı bahçelerinde önemli kalite kayıplarına sebep oldu. Oluşturduğu ekonomik zarar bilimsel makalelerle birlikte literatüre bile geçti. Ülkemizde de başta Bulgaristan sınırında görülmeye başlandı, sonra Ankara'da ev bahçelerinde yaygınlaştığı bildirildi. Şimdilerde ise Malatya sınırına kadar ulaştı" şeklinde konuştu.
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma ise bugüne kadar Malatya'da şarka ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını hatırlatıyor. "Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, dünyada şarka konusunda uzmanlığıyla tanınan bilim insanı ve araştırma kuruluşlarından destek alınmakta ve ortak projeler yürütülmektedir" diyen Asma, İnönü Üniversitesi'nin hastalığına dayanıklı yeni kayısı çeşitlerinin geliştirilmesi yönündeki çalışmaları desteklediğini de sözlerine ekliyor.
İlk olarak 1918 yılında Bulgaristan'da görülen şarka virüsü, bu yıldan sonra virüs üretim materyalleriyle birçok Avrupa ülkesine taşınıp ciddi zararlara neden oldu. Virüs etkilediği meyvelerde gözle görülür deformasyona yol açıyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Araştırmacılar, küresel iklim değişikliğinin Türkiye’de fındık tarımını Batı Karadeniz’e ya da yüksek rakımlı bölgelere doğru kaymak zorunda bırakacağını söylüyor.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Düşük yağış oranları nedeniyle son 91 yılın en kurak dönemini yaşayan Trakya’da tarım arazilerindeki kayıplar ciddi boyuta ulaştı.
Yeni yılın ilk sayısını okurlarıyla buluşturan Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, bu ayki Kapak Konusu sayfalarında tüm yönleriyle toprak analizini inceliyor.