tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.06.2024

Antep fıstığında yeni çeşit: Güz Güzeli

Antep fıstığında yeni çeşit: Güz Güzeli

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün geliştirdiği "Güz Güzeli" çeşidi fıstık ağacı, her yıl meyve vermesi, iriliği ve çıtlatma aralığının yüksek olmasıyla üreticilerin yüzünü güldürecek.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği yeni çeşide dair konuşan Enstitü Müdürü Ahmet Şahan, Antep fıstığında verim ve kaliteyi artırmak için son yıllarda önemli çalışmalara imza attıklarını, bir ağaçta ortalama 15 yıl süren meyve verme sürecini "Tekin" çeşidiyle 5 yıla indirdiklerini söyledi. Yaklaşık 30 yıldır da "Güz Güzeli" çeşidi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Şahan, şöyle konuştu: "Erken meyveye yatan, 3-4 yıl içerisinde meyve alabileceğimiz bir çeşit. Meyvesi iri, çıtlatma aralığı yüksek, her yıl meyve veren bir çeşit. Bunu da şu an tescilledik. Yakın zamanda üreticilerimizin hizmetine sunacağız. Üreticilerimizin bu çeşide çok rağbet edeceğini ümit ediyorum."

“Hem üreticimiz hem de ülkemiz kazanacak”

"Güz Güzeli"nin üreticilere birçok katkı sunacağına dikkati çeken Şahan, "Bizim yıllık üretimimiz, üreticimizin de geliri artacak. Üreticilerimiz her yıl kaliteli ürün alacak. Normal şartlarda Antep fıstığı 10-11 yıl sonra ilk meyvelerini vermeye başlıyor. Tam meyve alımı 20 yılı buluyor. Bu çeşitte böyle bir durum söz konusu değil. 4. ya da 5. yıldan itibaren meyve vermeye başlayacak. 7-8 yaşlarında artık ürün tam meyveye yatacak” dedi.

 

Kaynak: Cumhuriyet

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.