Tarım ve Orman Bakanlığı tarım arazilerinin verimli kullanılması amacıyla yönetmelik taslağı hazırlıyor. Çalışmalar sonucunda belirlenen arazilerin tarım potansiyeline göre envanterinin çıkartılmasının yanı sıra korunması da öne çıkıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağı ile tarım arazilerinin planlı kullanımı için düzenlemeye gidiliyor. Milliyet Gazetesinin hazırladığı habere göre yönetmelik taslağında tarımsal araziler için köy, mahalle, belde, ilçe, il ve ülke bazında veri tabanı oluşturulacağı ifade ediliyor. Laboratuvar analizlerini de içeren toprak etütleri sayesinde gerçekleştirilecek sınıflamayla harita ve rapor hazırlanacağı, verilerin tarım arazileri değerlendirme sistemine yükleneceği belirtiliyor. Bu şekilde, en verimli tarlalardan bataklıklara kadar tüm arazilerin tarım potansiyeline göre envanterinin çıkarılması hedefleniyor. Toprak, sulama ve yağış verileri kullanılarak, tarım arazilerinin kabiliyetlerine göre 8 sınıfa ayrılacağı bildiriliyor. Belirlenen arazilerin, tarım dışında kullanılamayacağı, kamu ve özel girişimlerin plana uymak zorunda olacağı bilgisi de düzenlemede yer alıyor. Taslakta, tarımsal potansiyeli yüksek ve toprak kaybı tehlikesi olan ovaların, “koruma alanı” olarak belirleneceği görülüyor.
Plana uyulmazsa ceza katlanıyor
Ülke genelinde toprak serilerini belirlemek üzere komisyon oluşturulacağı ve yapılan çalışmalara dayanarak bakanlık tarafından arazi kullanım planı hazırlanacak. Bu planların, Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlüğe gireceği bildiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirleyeceği tarımsal arazi kullanım türleri için gelen taleplerin değerlendirileceği, toprak nitelikleri belirlenerek, arazinin hangi tarımsal arazi kullanımı için uygun olduğunun tespit edileceği belirtiliyor. Arazi kullanım planlarına uyulmaması halinde, metrekare başına ceza kesilmesi de dikkatleri çekiyor. “Büyük ova koruma alanı” olarak belirlenen alanlar için cezalar ikiye katlanıyor. Verilen sürenin sonunda, arazi kullanım planı kapsamındaki arazinin tarıma uygun hale getirilmediğinin tespit edilmesi durumunda faaliyet durdurma ve üç kat para cezası da gündemde.