tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.05.2021

Fındıkta mücadeleyi ZİHA’lar omuzlayacak!

findikta-mucadeleyi-ziha-lar-omuzlayacak1.jpg

Ordu’da Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA), ya da diğer bir tabirle tarımsal drone’ları ilk kez fındık arazileriyle buluşturan FINVER projesi, üreticilerin üzerindeki maliyet yükünü azaltmayı hedefliyor.

İnsansız hava araçları ve onların en yaygın türü olan drone’lar güvenlikten ticarete kadar hayatın çok farklı alanlarında yaygınlaşmaya devam ediyor. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle halen pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de çalışma yaşamı ve sosyal yaşamın kısıtlanmaya devam ettiği şu günlerde drone’ların üstlendiği görevler daha da bir önem kazanıyor.

Ancak gökyüzünü fethetmeye başlayan tüm bu araçlar en hızlı dönüşümü tarım sektöründe yaşatıyor. Özellikle de geniş alanda üretim yapılan tarım arazilerinin üzerinde giderek daha sık rastlanan drone’lar “uçuş görevleri” arasında kimi zaman arazi gözlemi ve veri toplama, kimi zaman da gübreleme, sulama veya hastalık ve zararlılarla mücadele olabiliyor.

Hem zamandan hem de işgücünden tasarruf

Zirai İnsansız Hava Aracı (ZİHA) da denilen tarımsal amaçlara yönelik drone’ların Türkiye’deki macerasında yeni perde ise fındık arazilerde açıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan TARNET’in ortaklığında başlatılan Fındık Verimliliği (FINVER) projesi kapsamında ZİHA’lar ilk kez fındık arazilerinin üzerinde de uçuşa geçti.

Fındıkta mücadeleyi ZİHA’lar omuzlayacak!

Fındıkta başarının kilit noktalarından biri olan bitki koruma uygulamalarını yerine getirmek için görevlendirilen ZİHA’lar, dik yamaçlardan oluşan fındık arazilerinde sürdürülen zorlu ilaçlama faaliyetlerini üstlenmeye başladı. “Fındık dalda, aklın işçide kalmasın” başlığını taşıyan projenin amacı, hem zamandan hem de işgücünden tasarruf sağlayarak üreticilerin üzerindeki maliyet yükünü azaltmak.

5 yılda 2 kat daha fazla ürün alınacak

İlk denemede 10 dönüm genişliğinde ve engebeli bir araziyi dakikalar içinde ilaçlamayı başaran ZİHA’ların bitki koruma işlerinde yaygınlaşmasıyla birlikte fındıkta işgücüne olan ihtiyacı yüzde 45 oranında azalması bekleniyor. ZİHA kullanımını hem il geneline hem de fındık üretiminin farklı aşamalarına yaymayı amaçladıklarını söyleyen FINVER Proje Koordinatörü Asım Suyabatmaz, “Bu sayede 5 yıl içinde aynı bahçeden iki katı ürün almayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.