tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.09.2020

Çöl sıcaklarına zeytin bile dayanamıyor

col-sicaklarina-zeytin-bile-dayanamiyor1.jpg

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları Manisa’da zeytinlikleri vurdu. Suya ulaşımın kısıtlı olduğu bölgelerde buruşarak dökülmeye başlayan meyveler rekolteyi azaltacak.

Sonbaharın habercisi Eylül ayına girilse de ülke genelinde yaz sıcakları etkisini sürdürmeye devam ediyor. Covid-19 nedeniyle yaz mevsiminin tadına varamayan pek çokları bu havalardan şikayetçi olmasa da, özellikle son günlerde mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar tarımsal üreticileri zor duruma sokmaya başladı.

Öyle ki, zorlu iklim şartlarına dayanıklılığıyla bilinen ürünlerden zeytinde Eylül ile birlikte gelen “çöl sıcakları” özellikle Manisa bölgesinde verime olumsuz etki edecek gibi görünüyor. Bunun asıl nedeni, zorlu sıcakların hasada yalnızca 1,5 ay kala zeytin ağaçlarını vurması. En hassas döneminde olan meyvelerde görülen buruşmalar rekolteye dair umutları karartıyor.

Sulama imkanları kısıtlı

Bu durum Manisa’nın 130 bin dekar alanda zeytin üretimi yapılan Saruhanlı ilçesinde net olarak gözlemleniyor. Sıcaklara yenik düşerek meyvelerini dökmeye başlayan ağaçlar için belli bölgelerde sulama çalışmaları başlatılsa da, sulama imkanlarının kısıtlı olduğu alanlarda üreticilerin adeta eli kolu bağlanmış durumda.

Çöl sıcaklarına zeytin bile dayanamıyor

Sofralık zeytinler yağlık olarak değerlendirilecek

Yaprakları kuruyan ve meyveleri buruşarak dökülen ağaçlardan sulama sonucu da tekrar aynı verimin alınabilmesinin zor olduğunu söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “İlk defa böylesi sıcakları yaşıyoruz. Bu durum çok büyük bir verim kaybına neden olacak. Bir ağaçtan iki kasa zeytin alacakken bir kasa zeytin alabileceğiz” diyor.

Aşırı sıcaklara bağlı kayıplar devam ettiği takdirde sofralık amaçla üretilen zeytinlerin yağlık olarak ayrılabileceğini belirten Okur, “Ekim ve Kasım aylarında yağmurlar olmazsa ürünler sofralıktan çok zeytinyağına gidecek” şeklinde konuşuyor.

Kuru tarımdan kurtulmak için yatırım yapılmalı

Üzüm üretiminde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden olan Saruhanlı’da zeytin de ikinci derecede önemli bir gelir kaynağı. Ancak yaşanan bu kayıplar bölgedeki sulama sorununu açık şekilde ortaya koyuyor. 10 bin dekara yakın arazide kuru tarım yapılan bölgede yeraltı kaynaklarının çok kısıtlı olduğuna dikkat çeken Okur, “Çeşitli kurumlar vasıtasıyla sondaj çakılması ya da başka sistemlerle su getirilip zeytin ağaçlarının sulanmasını talep ediyoruz” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.