tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.8.2020

2022 yılında bu pestisitler de olmayacak

2022 yılında bu pestisitler de olmayacak!

Zirai ilaçlarda kullanılan 9 farklı etken madde daha gelecek yılsonu itibariyle tarımda tamamen yasaklı olacak. Toplam 7 etken madde için ise kısıtlama kararı alındı.  

Tarımda kullanımı aşamalı olarak sonlandırılacak ya azaltılacak etken maddeler listesi büyümeye devam ediyor. Hastalık ve zararlı mücadelesine katkı sunsalar da toprak, doğa ve insan sağlığı açısından risk taşıdığı belirlenen 16 pestisit türüne dair geçtiğimiz aylarda alınan kararın ardından, bu kez toplam 16 adet daha zirai ilaç için kısıtlama/yasaklama takvimi oluşturuldu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak tanımlanan pek çok etken madde dünya genelinde pek çok ülke tarafından tarım alanlarından uzaklaştırılmaya başladı. Pestisit yasaklarına dair Avrupa Birliği (AB) ile paralel bir yol izleyen Türkiye’de son 10 yıllık süreçte toplam 185 aktif maddeye yasak getirildi.

Bitki korumada dönüşüm hızlanacak

AB son olarak geçtiğimiz Mayıs ayında açıkladığı tarımsal stratejisinde, kimyasal bazlı bitki koruma ürünlerinin 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılmasını hedeflediğini duyurmuştu. Bu yılın başında Türkiye’de de Tarım ve Orman Bakanlığı, “risk” tanımındaki ve halen kullanımda olan 41 aktif maddeye dair ziraat fakültelerinin görüşlerine başvurmuştu.

2022-yilinda-bu-pestisitler-de-olmayacak1.jpg

Bunun sonucunda Haziran ayı başı itibariyle söz konusu listedeki 16 etken madde için, son tarih 2021 sonu olmak üzere 3 aşamalı bir yasaklama süreci başlatıldı. Listede yer alıp yasak kapsamına alınmayan diğer zirai ilaç türlerine dair tartışmalar ise o tarihten bu yana devam etti. Bakanlığın aldığı bu yeni kararla birlikte sürece 16 etken madde daha dahil oluyor.

Yeni listede hangi maddeler var?

Bu etken maddelerden 9’unun zirai mücadelede kullanımı, tıpkı bir öncekiler gibi 2021 yılı sonuna kadar tamamen yasaklanmış olacak. Bu ürünler Flusilazole, Ethoxysulfuron, Ioxonil, Tepraloxydim, Tralkoxydim, Triasulfuron, Chlorpyrifos-methyl, Novaluron ve Thiacloprid olarak sıralanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İl Müdürlüklerine gönderdiği genelgeye göre, listedeki diğer 7 aktif madde olan Chloridazon, Chlorpropham, Desmedipham, Linuron, Oxadiazon, Dimethoate ve Ethoprophos’un kullanımına ise, yine belirli bir takvim çerçevesinde kısıtlamalar getirilecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.