tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.4.2020

Ayçiçeği ve çeltikte ithalat arttırılıyor

Ayçiçeği ve çeltikte ithalat arttırılıyor

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre üç tarımsal ürünün ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranlarında düzenlemeye gidildi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) krizi tarımsal ihracat ve ithalata dair senaryoları da baştan yazdırıyor. Ülkeler uzun vadede yerel üretimin geliştirilmesine dair adımlar atmaya hazırlanırken, gıda tedarikinin aksamaması için ise kimi ürünlerde çare ithalatı arttırmakta aranıyor.

Türkiye’de de salgınla mücadele kapsamında tarımsal ithalata dair yapılan düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre ayçiçeği tohumu ithalatında gümrük vergisi düşürülürken, çeltik ithalatı için ise ek tarife kontenjanı açıldı.

Melas gümrük vergisiz ithal edilecek

Yayımlanan İthalat Rejimi Kararına Ek Karar’a göre ayçiçeği tohumu yağında gümrük vergisi 30 Haziran’a kadar yüzde 36’dan yüzde 30’a düşürüldü. Yem sanayisinde kullanılan melasta ise yüzde 35 olan gümrük vergisinin sıfırlanmasına karar verildi.

aycicegi-ve-celtikte-ithalat-arttiriliyor1.jpg

Ekilmeyen arazilerde üretimi teşvik edilecek ürünler arasında yer alan çeltikte de ithalatı arttıracak düzenlemeler devreye girdi. Çeltik İthalatında Tarif Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar’a göre 31 Mayıs’a kadar gümrük vergisiz şekilde 100 bin ton kavuz içinde çeltik ithalatı için tarife kontenjanı açıldı.

Kendine yeterlik sorunu yaşanıyor

Türkiye’de kendine yeterlilik sorunu yaşanan ve ithalata bağlı olan ürün gruplarının başında yağlı tohumlar geliyor. Türkiye’nin hububat ve yağlı tohum ithalatını yoğun olarak yaptığı Avrasya Ekonomi Birliği ülkeleri, aldıkları ortak kararla pek çok üründe ihracatı geçici olarak durdurmuştu. 30 Haziran’a kadar ihracatı durdurulan ürünler arasında pirinç ve ayçiçeği çekirdeği gibi ürünler de bulunuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.