tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.11.2019

Drakula’nın gölgesi fındıkların üzerinde!

Drakula’nın gölgesi fındıkların üzerinde!

Trabzon’da fındık dallarını kurutan “Drakula” lakaplı zararlı nedeniyle bahçelerini sökmek durumunda kalan üreticilere telafi ödemesi yapılacak.

Doğu Karadeniz’de son yıllarda fındık arazilerinde boy gösteren zararlıların sayısı artıyor. Fındık bahçelerinin kabusu olan bu zararlılardan biri olan turunçgil uzun antenli teke böceği (Anoplophora chinensis) ya da bilinen adıyla “Drakula”nın neden olduğu kayıplar Trabzon’un Maçka ilçesinde pek çok üreticiyi mağdur bıraktı.

Türkiye’de ilk olarak 2014 yılında İstanbul’da tespit edilen Drakula böceği, hızla yayılım göstermesi ve fındık dallarını kurutarak kayıplara yol açmasıyla biliniyor. Daha önce Sakarya ve Antalya’da da görülen zararlının bu yıl da Trabzon-Maçka’nın 4 ilçesinde fındık ağaçlarını istila etti. Zararlının tespit edildiği bahçeler karantina altına alınırken bulaşık alanlardaki ağaçlar da sökülerek imha ediliyor.

Daha geniş bir bölgeyi tehdit ediyor

Drakula böceğine karşı henüz başlatılan eylem planı hem zararlıyla kapsamlı mücadeleyi hem de ürün kaybı yaşayan üreticilerin ekonomik yükünü hafifletmeyi amaçlıyor. Buna göre söküm yapan üreticilere 4 yıl ürün kaybını karşılamak amacıyla, kurulacak komisyonun belirleyeceği rekolte üzerinden kg başına 15 TL tazminat ödemesi yapılacak.

Özellikle narenciye ve fındık gibi ürünlerde bitkinin kök kısmında oyuklar açıp larvalarını bırakan Drakula’ya karşı tek yöntem biyolojik mücadele. İlk olarak geçtiğimiz yılın Haziran ayında başlayan zararlı tespiti ve biyolojik mücadele geliştirme çalışmalarına karşın artan zararlı popülasyonu daha geniş bir bölgeyi risk altında bırakıyor.

Mücadele tüm ürünlerde olmalı

Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin bir araya gelerek çalışmaları hızlandırması gerektiğini söyleyen Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, “Üreticinin üzerine düşen ise zarar görmüş bahçeleri hızlıca söküp yeniden ekim yapılacak duruma getirmek. Bu konuda gerekli altyapı oluşturuldu ve geç kalınmaması gerekiyor” diye konuşuyor.

Drakula’ya karşı mücadelenin risk altındaki tüm ürünlere yönelik yapılması gerektiğini söyleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, “Turunçgil Teke Böceği gibi yabancı istilacı türlerin kökünün toptan kazınması gerekiyor. Bu yüzden konu bir bütünlük içinde ele alınmalı. Bu işin vatandaşa terk edilmesi durumunda sonuç alınabileceği inancında değilim” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.