tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.9.2019

Manisa üzüm halılarıyla örtüldü

manisa-uzum-halilariyla-ortuldu.jpg

Kuru üzümde hasat sonrası kurutma işlemi devam ederken TMO alımlarına da sayılı günler kaldı. Peki Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerden kuru üzümde yeni sezon neler getirecek?

Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden olan kuru üzümde üreticilerin yoğun mesaisi başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çekirdeksiz kuru üzüm alımına başlayacağı 10 Eylül tarihine sayılı günler kala, üretimin merkez üssü Manisa’da arazilere kurutulmak için serilen ürünler adeta üzümden yapılmış deva halıları andırıyor!

Eylül ayı başında Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada TMO’nun kg başına 10 TL’den kuru üzüm alımı yapacağı ve ürün fiyatları 10 TL altına düştüğü takdirde müdahale edileceği belirtilmişti. Bakan Pakdemirli, bu sezon itibariyle toplam 305 bin ton kuru üzüm üretimi beklediklerini söylemişti.

Güneş altında iki hafta

TMO’nun ürün alım noktalarının belirlenen Manisa, Alaşehir, Salihli, Turgutlu, Sarıgöl ve Saruhanlı’da bugünlerde araziler güneşe bırakılan üzümlerle dolup taşıyor. Ülke genelinde kurutmalık üzümün yüzde 85’inin üretildiği Manisa ovasında Ağustos başından bu yana süren hasat sonucu toplanan üzümler potasyum ve zeytinyağına “bandırıldıktan” sonra yaklaşık 2 haftalık bir kurutma sürecine giriyor.

Manisa üzüm halılarıyla örtüldü

Geçen yılın ihracat rekoru aşılacak mı?

Kuru üzümle özdeş Sultaniye üzümünde bu yıl rekolte istenen seviyede olmasa da, yakalanan kalite ve ihracat rakamları tabloyu olumluya çevireceğe benziyor. Hollanda, Almanya ve İngiltere gibi Batı Avrupa ülkelerinin en büyük gelir payını oluşturduğu ihracatta son 1 yılın rakamları bir rekora işaret ediyor.

Tonu en az 2 bin dolar olmalı

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Ağustos 2018-Ağustos 2019 döneminde ilk kez yarım milyar dolar seviyesini aşan ihracatta yeni sezonda da bir başarı hikayesi yazılacağına inandıklarını söylüyor. Öözkasap, TMO ve Tariş’in alımlara başlamasıyla üzüm piyasasının rayına oturacağını söylerken, “İhracatta üzümün tonunun 2 bin dolardan aşağı olmaması gerekiyor” diye konuşuyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.