Türkiye’ye özgü bitki çeşitlerine ait tohumluklar artık ambalajlarında “yerel çeşittir” ibaresi ve logosu ile pazarlanacak.
Söz konusu tarım ve bitkilerin dünyası olduğunda, Türkiye’nin en çok övünç kaynağı olan konulardan biri biyoçeşitlilik. Özünde bir “şans” olan biyoçeşitliliği bir “başarı”ya dönüştürmek için ise onu korumaktan başka yol yok.
Yerel bitki çeşitlerinin kayıt alınması ve tescillenmesi yönündeki çalışmalar son yıllarda hızlandı. İşin son ayağı olan pazarlama konusunu etkileyecek bir düzenleme ise henüz yasalaştı. Bu düzenlemeye göre bundan böyle yerel tohumlukların paketlerinde, “Yerel çeşittir” ibaresi ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nca tasarlanan logo yer alacak.
Her tohumluk ait olduğu bölgede üretilecek
Resmi Gazete’de yayımlanan Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik, pazarlama öncesi süreçlere dair de düzenlemeler getiriyor. Buna göre, bir tohumluğu yerel çeşit olarak tescillemek için öncelikle Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bildirmek gerekli.
Burada kayıt altına alınan yerel çeşit tohumlukları, menşe bölgesindeki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ya da bildiriyi yapan araştırma enstitüsü tarafından pazarlanacak. Ayıca bu yerel çeşitlerin tohumluk üretimlerinin menşe bölgesinde yapılması ve tohumlukların üretildikleri sezon içinde sertifikalandırılmaları gerekiyor.
Tebliğe göre, Yerel Çeşit Kayıt Listesi’nde yer alan bitkilere ait tohumluklar için üretim miktarları TAGEM’e iletilecek taleplere göre belirlenecek. Üretilen tohumlukların perakende satışı ve pazarlamasına dair uygulamalar ise TİGEM vasıtasıyla yapılacak