tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.7.2019

Haşhaş tarımında yeni dönem başlıyor

Haşhaş tarımında yeni dönem başlıyor

Yeni yönetmeliğe göre haşhaş ekiminde kritik kararlar Cumhurbaşkanlığına bağlanırken, başvuru süreçleri ise elektronik sistemle yapılacak.

Türkiye, Anadolu coğrafyasının geleneksel ürünlerinden biri olan haşhaşın az sayıdaki üretici ülkelerinden biri. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen miktar oranında üretimi yapılan bitkinin sıkı kontrollere tabi olma sebebi ise malum: Bir yandan ilaç sanayisi için kritik öneme sahip olan ürün, diğer yandan yasadışı uyuşturucu üretimine de konu olabiliyor.

100 yılda 5 kat azaldı

1900’lerin başından itibaren ilaç sanayisindeki büyük dönüşümlerle birlikte haşhaş tarımı da önemli değişimler geçirdi. Bugün dünya üzerinde üretilen haşhaş miktarı bir yüzyıl önceki üretimin neredeyse 5’te 1’i oranına düşmüş durumda. Bunda, haşhaştan üretilen afyona alternatif tıbbi kimyasalların yaygınlaşmasının önemli payı var.

Buna karşın haşhaş, başta tıp alanı olmak üzere farklı amaçlara yönelik bitkisel kaynaklar arasındaki önemini koruyor. Tıpkı kenevir gibi “hassas” bir konuma sahip olan ürünün potansiyel kullanım alanları üzerine yeni tartışmalar sürüyor. Bunun yansıması iki bitkinin de doğal üreticisi olan Türkiye’de hissedilmeye başladı.

hashas-tariminda-yeni-donem-basliyor1.jpgBaşvurular elektronik ortama taşınıyor

Bilindiği gibi son 1 yıldır kenevir bitkisinin tekstil ve yağ endüstrisine yönelik ekiminin teşvik edilmesi için yoğun bir çaba var. Kenevire yönelik bu vurgu 11. Kalkınma Planı’nda da kendine yer buldu. Uluslararası üretim sınırlamalarından dolayı aynı durumun haşhaşta yaşanması şimdilik mümkün görünmüyor. Ancak yeni yayımlanan Yönetmelik, haşhaş üretiminde yeni bir düzlemin ilk işareti niteliğinde.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan “Haşhaşın Ekimi, Kontrolü, Toplanması, Değerlendirilmesi, İmhası, Satınalınması, Satılması, İhracı ve İthali Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, üretim için başvuruları elektronik ortama taşıyarak kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Üretim noktaları Cumhurbaşkanlığınca belirlenecek

6 ay sonra yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, haşhaş ekimi yapmak isteyen üreticiler HÜBAS (Haşhaş Üretim Başvuru Sistemi) üzerinden TMO’ya başvurarak izin belgesi alacak. Kışlık ekim başvuru tarihleri 1 Temmuz-30 Ekim, yazlık ekim için ise 1 Şubat, 15 Mart olarak belirlendi. Yönetmelik aynı zamanda haşhaş ekilecek ve kapsül üretilecek yerlerin Cumhurbaşkanlığı kararı ile tespit edilmesini öngörüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.