tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.6.2019

Parklar yerli çimle örtülecek

Parklar yerli çimle örtülecek

Akdeniz Üniversitesi’nde araştırmacılar 10 yıllık Ar-Ge çalışmasının sonucunda kuraklığa dayanıklı çim geliştirdi.

Yaz mevsimi artık kendini iyiden iyiye hissettirdi, serin bir ağaç gölgesinde çimlere yayılma vakti geldi! Özellikle şehirlerde yeşil alanların örtüsü olan çimlerin sıcak havalara dayanımı ve bakımı ise her zamanki gibi en meşakkatli işlerden biri.

Antalya’da bulunan Akdeniz Üniversitesi’nde uzmanlar çim tarımının bu zorlu görevini kolaylaştıracak bir çalışmaya imza attı. Tam 10 yıllık bir Ar-Ge sürecinin ürünü olan çalışma sonunda üretilen kuraklığa dayanıklı bermuda tipi çim çeşidi lisanslanarak üretimine başlandı.

Akdeniz bölgesinin iklimine uygun

Çim alanların sürekliliğini sağlamak oldukça yoğun bir sulama faaliyetini gerektiriyor. İklim değişikliği ve su kıtlığının arttırdığı riskler göz önüne alındığında uzmanları en çok düşündüren noktaların başında gelen bu durum, araştırmaların çıkış noktasını oluşturuyor.

Türkiye’de önemli ölçüde ithal ürünlerin kullanıldığı çim sektöründe yerli gen kaynakları kullanılarak ve Akdeniz bölgesinin iklim ve toprak şartları göz önüne alınarak üretilen bu çeşit ilk yerli “ninvejetatif” çim olma özelliğini taşıyor.

Bakım masraflarını azaltacak

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Doç. Dr. Songül Sever Mutlu ve Prof. Dr. Nedim Mutlu’nun çalışmaları sonucunda geliştirilen çim daha az gübre ve biçme gerektirdiği için park, bahçe, golf sahaları gibi tesislerde bakım masraflarını da önemli ölçüde düşürmeye aday.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.