tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.5.2019

Eriğin hızını yağışlar kesiyor

Eriğin hızını yağışlar kesiyor

Bu yıl üç bölgede geç gelen bahar nedeniyle rekolte düşüşü yaşanan erikte üreticiler bu kez de bahar yağmurları nedeniyle zor günler geçiriyor.

Bahar aylarının vazgeçilmezi erik çoktan pazar ev market raflarına dizilse de, belki de pek çok tüketici yılın ilk eriğini yiyebilmiş değil. Kış aylarında yüksek fiyatlarıyla el yakan meyveler kervanına baharla birlikte dahil olan yeşil erik zorlu hava şartlarının getirdiği kötü şansı tezgahlara yansıtmak zorunda kalıyor.

Üretimin en önemli merkezlerinden Mersin’in Silifke ilçesinde bu sezon görülen yüzde 50’lik düşüş bu durumu özetler nitelikte. Sert ve uzun geçen kış döneminin erik ağaçlarının yakasını bırakmadığı bölgede özellikle açık arazide üretim yapanlar yaşadıkları kaybı İran, Azerbaycan ve Rusya’ya başlayan ihracat ile kapatmaya çalışıyor.

Güneyde bitmeyen kış!

Havalar artık iyiden iyiye ısınsa da yağışların azizliği erik bahçelerine zarar vermeye devam ediyor. Nisan’ın son haftası Mersin ve Hatay’ın kıyı ilçelerini kapsayan 80 kilometrelik hatta etkili olan dolu ve sağanak yağışı açık arazi sebzeleriyle birlikte erik ağaçlarında da hasara yol açtı. Tarsus, Erdemli ve Samandağ gibi bölgelerde kaybedilen ürünlerin üretim oranlarını daha da düşüreceği tahmin ediliyor.

erigin-hizini-yagislar-kesiyor.jpgAydın’da yüksek fiyatlar kaybı karşılayacak

Ege bölgesinde üretimin başını çeken ilçelerden Aydın-İncirliova’da da durum farklı değil. Geçtiğimiz yıl 2 bin ton ürün alınan bölgede, hava şartları nedeniyle bu sezonun hasadı ancak Nisan sonunda başlarken rekolte 600 tonu henüz geçebilmiş. Üreticilerin tesellisi ise fiyatların üretime ters orantılı bir şekilde artması. 2018’de 4-5 TL ile başlayan satış sezonu bu yıl ise 8 TL’den açılmış durumda.

Marmara bölgesinde de bu yıl bolluk gözlenen erik bahçelerinde hasat coşkusunu sağanak yağmur ve fırtına gölgeledi. Dün başlayan yağışlar gece itibariyle sertleşirken bu sabah bahçelerine giden bazı üreticiler özellikle yaşlı erik ağaçlarının dallarının kırıldığına tanık oldu.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.