tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.4.2019

Antepfıstığı ecza dolabına giriyor!

Antepfıstığı ecza dolabına giriyor!

Kabuğundan elde edilen iki etken madde sayesinde antepfıstığının atıkları artık çöpe değil ilaç sanayisine gidecek.

Türkiye’nin ABD ve İran’dan sonra en büyük üçüncü üreticisi olduğu antepfıstığı uzunca bir süredir kimya endüstrisinin de radarında. Meyvenin kabuğunda bulunan PNSL isimli yağın tedavi edici potansiyeline dikkat çeken araştırmacılar şimdi bu potansiyeli gerçeğe dönüştürmeye hazırlanıyor.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde 3 yıldan beri antepfıstığının atık materyallerini değerlendirme ve kimyasal birleşimini belirleme yönünde çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda ürünün kabuğundan üretilen yağda, kimya sanayisinde önemli yeri olan “shikimic” ve “anacardik” asit elde edildi. Şimdi ise hedefte bu iki endüstriyel hammaddenin ilaç sektörüne kazandırılması var.

Domuz ve kuş gribine karşı

Uzakdoğu ülkelerinde yıldız anasonu bitkisi shikimic asit üretiminin en önemli bitkisel kaynağını oluştururken, anacardik asidi ise Hindistan ve Afrika ülkelerinde yetişen kaju meyvesinden elde ediliyor. Türkiye’de antiviral ilaçların üretiminde kullanılan shikimic asit büyük oranda Çin’den ithal ediliyor.

KİYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çakır, antepfıstığı kabuğunun bu alanda yıldız anasonu bitkisinden daha yüksek potansiyel taşıdığını söylüyor. Çakır, “Domuz ve kuş gribi tedavisinde kullanılan shikimic asit, yıldız anasonu meyvelerinden yüzde 8-9 oranında saflaştırılırken, biz bu maddeyi yüzde 14 verimle antepfıstığı kabuğundan ürettik” diye konuşuyor.

antepfistigi-ecza-dolabina-giriyor1.jpg

Kaju fıstığına alternatif olacak

Kaplama, gemi inşaatı ve boya endüstrisinde de kullanılan PNSL yağı içeriğiyle antepfıstığının kaju fıstığına alternatif olacağını söyleyen KİYÜ Öğretim Üyesi Evrim Baran Aydın ise, “Kimya endüstrisinde yaygın kullanılan bir hammadde olan kardoneller şu anda kaju kabuğundan üretilip CNSL adıyla ticari olarak satılıyor. Bu çalışmanın önemli kısmı ise antepfıstığının yumuşak dış kabuğundan kardonellerin saflaştırarak elde edilmesi” diyor.

Kalan kısım gübre olarak kullanılabilir

Söz konusu iki hammaddenin ekonomiye kazandırılmasının antepfıstığı üretilen bölgelerin kalkınmasına katkı sunacağını söyleyen Ahmet Çakır, meyvenin kabuğundaki bu maddeler ayrıştırıldıktan sonra geriye kalan kısmın gübre olarak da değerlendirilebilecek hale geleceğine dikkat çekiyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.