E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Mart sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
22.4.2019
İhracatta artan geri iade vakaları nedeniyle domates, biber ve çilek gibi ürünlerde zararlı mücadelesi ve sevkiyat uygulamalarına yeni önlemler getirildi.
Rusya’ya ihraç edilen sebze ürünlerinin zararlı böcek varlığı nedeniyle geri iade edilmesi son aylarda yeniden sıklaştı. İhracatı sekteye uğratan en önemli zararlıların başında ise Akdeniz meyve sineği geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen eylem planına konu olan meyve sineğine karşı mücadele “fumigasyon” ile hız kazanacak.
Rusya mevzuatına uygun pestisitler kullanılacak
Meyve ve Sebze İhracatı için Bitki Sağlığı ve Karantina Eylem Planı çerçevesinde ilk olarak 153 firmanın ziraat mühendislerine prensibine dayanan fumigasyon yöntemi üzerine eğitim verilmişti. Gazla ilaçlama prensibine dayanan fumigasyon yöntemi 1 Temmuz tarihinden itibaren artık domates, biber ve çileklerde standart uygulama haline geliyor.
Ziraat mühendisi çalıştırılması zorunlu olacak
Rusya kaynaklı toplam bin 423 adet iade bildiriminin olduğu bu ihracat ürünlerinde yine Rusya’nın mevzuatına uygun pestisitler kullanılacak. Bildirimi alan firmaların ürünlerine ise çıkış sayısının yüzde 10’u oranında bitki sağlığı kontrolü yapılacak. Ayrıca üretim, hasat, paketleme ve sevkiyat aşamalarında da gıda güvenliği uygulamalarının yakın takibi için ziraat mühendisi çalıştırılması zorunlu hale geliyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Bitki beslemede ağırlaşan maliyetler karşısında üretici desteklerinin yüzde 100 arttırılacağı duyuruldu. Ancak 2020 başına oranla gübre fiyatlarındaki artış da yakında aynı seviyeye ulaşacağa benziyor. Enflasyona dair en iyimser tahminler ise sonbaharı işaret ediyor.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Sulama yapan üreticilerin Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ödediği hizmet bedelinde sistem değişiyor. Buna göre harcanan su arttıkça yapılan ödeme de katlanarak artacak.
Yıllar önce bir “şaka” ile başlayan, ardından bir gizem bulutuna dönüşen ekin daireleri, bugün ise sanatçıları, üreticileri, girişimcileri ve tarıma ya da görsel sanatlara meraklı pek çok insanı bir araya getiren bir kültür öğesi olarak arazileri süslemeye devam ediyor.
Kapak Konusu sayfalarında tarımda yaygınlaşan dijital teknolojileri inceleyen tarlasera’nın bu ay okurlarına iki de armağanı var.