tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.4.2019

Soğanda ithalata devam kararı çıktı

Soğanda ithalata devam kararı çıktı

Küçük marketlerde fiyatı 10 TL’ye kadar ulaşan soğanın ithalatına 30 Nisan’a kadar gümrük vergisi uygulanmayacak.

Sebze-meyvede fiyat krizinin baş aktörlerinden biri olan kuru soğanda sular durulmuyor. Tanzim satışların büyük marketlere taşınmasıyla artan talep ürün arzında sıkıntıyı arttırırken, soğan ithalatını teşvik eden “sıfır gümrük vergisi”uygulaması da 30 Nisan’a kadar uzatıldı.

İlk olarak Ocak ayında alınan kararla Şubat sonuna kadar gümrük vergisi olmaksızın soğan ithalatı yapılması kararı ilerleyen günlerde 31 Mart’a kadar geçerli hale getirilmişti. Haftasonu itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanan İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı’na göre bu uygulama ikinci kez uzatılmış oldu.

İstanbul Hali’nde 6,5 TL

31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından sokaklardan kaldırılarak süpermarketlere taşınan tanzim satışlarda 2 TL civarında seyreden soğana olan yoğun talep kararın arkasındaki en önemli neden. Pek çok şehirde tanzim çadırlarının kaldırılmasından sonra marketlere taşınan satışlarda ürün miktarı ve çeşitliliği azalmaya başladı.  İstanbul Hali’nde 6,5 TL’ye ulaşan kuru soğanın tanzim satış olmayan marketlerdeki fiyatı ise 10 TL’ye dayanmış durumda.

Hasat süreci bekleniyor

Tanzim satışlar kapsamında başlatılan çevrimiçi (online) satış listelerinden çıkarılan soğandaki “kıtlığın” düşük stoklar nedeniyle yaşandığı belirtilirken, üretici ve tedarikçilerin umudu ise önümüzdeki günlerde pek çok üretim bölgesinde başlayacak hasat süreciyle birlikte ürün arzının yeniden artması.

Toprak Mahsulleri Ofisi, Ocak ayında yaptığı açıklamada yeni mahsul alınana kadar yaklaşık 15-200 bin ton kuru soğan ithal edileceğini duyurmuştu. İlk olarak İran’dan ithal edilmeye başlayan ürünlere Mısır ve Azerbaycan’dan gelen soğanlar da eklenmişti.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.