tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.4.2019

Gübre yoksa buğday da yok!

gubre-yoksa-bugday-da-yok.jpg

Gübre fiyatlarında yüzde 100’ü aşan artışlar en çok buğday tarımını etkiliyor. Geçen yıl üreticilerin 5’te 1 tarlasında bitki beslemeden vazgeçmiş durumda.

Buğday üretimi Türkiye tarımının aynası gibi. Ekonomik ve iklimsel şartların olumlu seyrettiği dönemlerde buğdayda da hem verim hem de üreticilerin memnuniyetini görmek mümkün oluyor. Ancak üretiminin karşılaştığı zorluklar da aynı ölçüde buğday arazilerinde kendisini hissettiriyor.

Tarımsal üretimin girdi maliyetlerindeki artışlarla sarsıntı geçirdiği son 1 yıllık süreçte de benzeri bir durum yaşanıyor. Başta DAP gübresi olmak üzere bitki besleme ürünlerdeki enflasyon kimi buğday üreticilerini gübresiz üretim yapmaya, kimisini de üretimden tamamen vazgeçmeye itiyor.

Gübre tüketimiyle üretimdeki düşüş paralel

2018 yılında toplum buğday üretimi bir önceki yılın 1 milyon ton altında kalarak 20 milyona düşmüştü. Türkiye’nin nüfusu ve buğday tüketimi göz önüne alındığında gerekli olan asgari üretim 21 ton. Uzmanlar geçen yıl ihtiyacın altında kalan rekoltenin 2019’da daha da düşeceği uyarısını yapıyor.

Gübre yoksa buğday da yok!

Üretimdeki düşüş ile gübre tüketimindeki düşüş arasında paralellik göze çarpıyor. Her yıl ortalama 5-5,5 milyon ton olan gübre tüketimi 2018 yılında 4,4 milyon tona düştü. Üre gübresinde 120, DAP gübresinde 115, amonyum sülfat ve 20.20.0 gübrede ise yüzde 100 oranındaki enflasyon bu düşüşü daha da hızlandıracağa benziyor.

19 milyon tonun altına inebilir

Bitki beslemedeki yüzde 20’lik azalmanın buğdayda hem verim hem de kaliteyi düşüreceğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, 2019’da en az yüzde 20 üreticinin tarlasına gübre atmadığını belirtiyor. Güngör, “Tahmin ediyorum ki 2019 yılının sonunda buğday üretimimiz 18-19 milyon tonlara düşecek” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.