tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.2.2019

Limonda rötar kayıp hanesini büyütüyor

Limonda rötar kayıp hanesini büyütüyor

Limon üretiminin lider ili Mersin’de bu yıl yağışlar nedeniyle hasat süreci uzadı. Dalında çürümeye başlayan ürünler üreticiyi endişelendiriyor.

Limon son birkaç yıldır yalnızca turunçgiller değil tüm meyveler arasında yıldızı parlayan ürünlerden biri. Ancak üretim ve ihracat kanallarındaki artışla gelen yükseliş bu yıl iklim koşulları nedeniyle sekteye uğrayacağa benziyor. Mersin’de hasat sürecinin gecikmesi ile başlayan kayıplar bunun işareti.

Yaklaşık 600 bin ton ile Türkiye’de limon üretiminin yüzde 65’ının gerçekleştiği Mersin, bu kış üst üste gelen aşırı yağış ve su baskınları nedeniyle zorlu bir dönem geçirdi. Normal şartlarda Kasım ayında başlayıp Ocak sonunda tamamlanması gereken hasat pek çok bölgede bu nedenle uzamış durumda.

Yüzde 30'u hala dalında bekliyor

Dalında çürümeye başlayan ürünler, artan girdi fiyatları nedeniyle hali hazırda maddi sorunlar yaşayan üreticilerin umutlarını kırmaya başladı. Şubat sonuna gelinmesine karşın limonların yüzde 30’unun dalında kaldığı Erdemli ilçesinde 1,3-1,5 TL arasında seyreden üretici fiyatları ihtiyacı karşılamaktan uzak.

limonda-rotar-kayip-hanesini-buyutuyor2.jpg

Yıllar sonra ilk kez!

Limonun uzun yıllar sonra ilk defa bu tarihe kadar dalında kaldığını söyleyen Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dursun Şahin, “Bunun en büyük sebebi havanın yağışlı geçmesi ve bu yıl teşvik primi verilmemesi” yorumunu yapıyor. “Bu durum ihracatçılarımızı da sıkıntıya soktu” diyen Şahin, teşvik primlerinin ürünün kendisine verilmesi gerektiğini söylüyor.

Maliyetler ikiye katlanınca

Gübre, ilaç ve paketleme maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 100 oranında arttığını hatırlatan Şahin, “Limonun fiyatları ise hala yerinde kalıyor. Bu fiyatlarla limon kendine bakıyor ama üreticisine bakamıyor. Yetkililerin üreticinin girdi maliyetlerinde indirim yapmak için girişimde bulunmasını istiyoruz” diye konuşuyor.

Umutlar ihracata yöneldi

20 bin dönümde toplam 80 bin ton üretim yapılan Silifke ilçesinde de aşırı yağışlar nedeniyle geç başlayan hasat henüz bitmiş değil. Hava muhalefeti nedeniyle geciken sürecin ihracata yönelik çalışmalarla rahatlayacağını söyleyen Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan, Bakanlığın kalkınma kooperatiflerini harekete geçirmesi gerektiğini söylüyor.

limonda-rotar-kayip-hanesini-buyutuyor1.jpg

Üreticinin elinde sözleşme olmalı

Benzer bir durum Ege bölgesinin limon merkezlerinden olan Muğla için de geçerli. Dalaman ilçesinde portakal ve limon üreticilerinin 40-70 Kuruş arasında değişen fiyatlara karşın alıcı bulamadığını belirten Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tayfun Tevfik Tuncay, “Üreticinin elinde sözleşme bulunmaması nedeniyle ürün fiyatının çok altında satılmak zorunda kalıyor” diyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.