tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.9.2018

Atığa değil katma değere dönüşecek

Atığa değil katma değere dönüşecek

Düzce Üniversitesi’nden araştırmacılar fındık meyvesinin çotanak olarak bilinen yeşil kabuğundan nanoselüloz üretti.

Dünya üretiminin yüzde 70’ini, ihracatının ise yüzde 82’sini elinde bulunduran Türkiye için fındık tam anlamıyla marka bir ürün. Son yıllarda iklim ve piyasa koşullarının yarattığı kronik sorunlarla boğuşmaktan kurtulamasa da, fındık tarımının geleceği içi heyecan verici çalışmalar da olmuyor değil.

Düzce Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışma da üründen yeni katma değerler üretilebilmesi için umut veriyor. Akademisyenler “Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması “başlıklı proje kapsamında fındık meyvesinin yeşil kabuğundan selüloz maddesi üretmeyi başardı.

Dayanıklı ve düşük maliyetli

“Çotanak” ya da “zuruf” olarak da bilinen yeşil kabuğu genellikle işe yaramadığı gerekçesiyle çöpe atılıyor ya da tarlada bırakılıyor, seyrek olarak da organik atık olarak değerlendirilebiliyor. Selüloz içeriği açısından zengin olan bu kabuğu laboratuar ortamında işleyen araştırmacıların elde ettiği nanoselüloz maddesi dayanıklı ve düşük maliyeti ile ön plana çıkıyor.

atiga-degil-katma-degere-donusecek1.JPG

Nerelerde kullanılıyor?

Liflendirme, beyazlatma ve yüksek basınca tabi tutma gibi işlemlerin ardından ortaya çıkan jel formundaki nanoselüloz kağıt, otomotiv ve mobilya sanayisinde değerlendirilebiliyor. Fındık kabuğundan elde edilen malzemeyi kağıt endüstrisi ve MDF üretiminde denediklerini söyleyen Doç. Dr. Ayhan Tozluoğlu, “Bu malzeme düşük oranlarda katıldığında dahi kağıdın kopma değerinde ve MDF levhaların mukavemet değerinde artış tespit ettik” diyor.

Atıklar ekonomiye kazandırılmalı

Tarlada bırakılan fındık artıklarının verimi düşürdüğü, çoğu kez yakılarak imha edilen atıkların ise karbondioksit salınımı nedeniyle çevreye ve üretime zarar verdiğini dile getiren Tozluoğlu, bu tip atıklardan elde edilen katı, sıvı ve gaz formundaki malzemelerin ekonomiye kazandırılması için çalışmaların sürmesi gerektiğini belirtiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.