E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Şubat sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
11.12.2017
İsviçre’de yapılan bir araştırma, yapay ışıkların yoğun olduğu bölgelerde bitkilerin gelişimi için gerekli olan gece tozlaşmasının azaldığını kanıtladı.
Başta büyük şehirler olmak üzere dünya yüzeyinde ışık kirliliği sürekli bir artış içinde. Yapay ışık miktarının artması insanların sosyal ve fiziksel yapıları kadar doğayı da olumsuz yönde etkiliyor. Bunun en açık kanıtı ise tarımsal üretimde görülüyor.
İsviçre’de bulunan Bern Üniversitesi Ekoloji ve Evrim Enstitüsü’nden Eva Knop ve ekibi, yapay ışıkların bitkiler tarafından üretilen meyve sayısında azalmaya neden olduğunu kanıtladı. Araştırma sonuçlarının ışık kirliliğinin doğanın mevcut dengesini bozduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Knop, yapay ışıklar sebebiyle gece tozlaşmasının azaldığını ve bunun gün içi tozlaşmayla telafi edilemeyeceğini söylüyor.
Tozlaşma süreci sekteye uğruyor
Knop ve ekibi araştırmalar kapsamında lambalarla aydınlatılan çiçeğin, çevresinde hiçbir ışık kaynağı olmayan çiçeğe göre üçte bir oranında daha az ziyaret edildiğini ortaya koydu. Yapay ışıklardan etkilenmeyen bitkilere yaklaşık 300 böcek türü gelirken, ışık kirliliğine sahip bölgelerdeki bitkilerde bu sayının düştüğü gözlemlendi. Dünyada arı sayısının hızla azaldığı bir dönemde yapay ışıklar sebebiyle tozlaşmanın sekteye uğraması doğal denge açısından ciddi bir sorun olarak gösteriliyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Afrika ve dünyanın tropik bölgelerinde yaygın biçimde tüketilen gölevez Türkiye’nin güney kesimlerinde ekim alanlarını genişletmeye başladı.
Zirai mücadelede kullanılan araçlara ilişkin yeni yönetmelik taslağı, insansız hava araçları ve drone’ların bitki koruma uygulamalarında kullanımını düzenliyor.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Yıllar önce bir “şaka” ile başlayan, ardından bir gizem bulutuna dönüşen ekin daireleri, bugün ise sanatçıları, üreticileri, girişimcileri ve tarıma ya da görsel sanatlara meraklı pek çok insanı bir araya getiren bir kültür öğesi olarak arazileri süslemeye devam ediyor.