tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.11.2017

Fındık bahçesinde topraksız marul serası

Fındık bahçesinde topraksız marul serası

Giresun’da fındık bahçesinin bir dönümünü topraksız sera alanına dönüştüren Mustafa Karavelioğlu bölgedeki diğer üreticilere örnek oldu.

Fındığın başkenti Giresun’da alternatif ürün arayışına giren bir fındık üreticisi, bahçesinde kurduğu topraksız tarım alanıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Mustafa Karavelioğlu isimli üretici, bahçesinin bir dönümündeki fındık ağaçlarını sökerek kurduğu sera alanında marul yetiştirmeye başladı.

Son 10 yıl içinde Türkiye’de sayıları artan topraksız tarım alanları arasında henüz Karadeniz bölgesinden çok sayıda örneğe rastlamak mümkün değil. Ancak Keşap ilçesine bağlı Güneyköy’den Mustafa Karavelioğlu’nun gerçekleştirdiği tarımsal girişimcilik örneği bu açıdan öncü bir role sahip.

Daha çok ürün, yıl boyu hasat

Fındık üretiminden elde ettiği kârı arttırmak isteyen Karavelioğlu bu süre önce bunun yöntemlerini araştırmaya başlamış ve modern tarım yöntemleri arasında topraksız tarımın bunun için en uygun yol olduğu sonucuna varmış. Kendi çabalarıyla yürüttüğü Ar-Ge çalışmasının ardından ise kurduğu sera alanında marul üretimine başlamış.

findik-bahcesinde-topraksiz-marul-serasi1.jpg

Giresun için bir ilk

Yılda 8-10 marul hasadı yapmayı planlayan Karavelioğlu, topraksız üretimin geleneksel seraya oranla daha kârlı bir girişim olduğunu belirtiyor: “Bir dönüm topraklı tarım serasına yaklaşık 4 bin marul dikebiliyorsunuz. Ancak topraksız tarımda bunu üçe katlıyorsunuz. Üstelik hasat süresi daha kısa ve yıl boyu ürün alma şansınız var.”

İlk hasattan elde ettiği olumlu sonuçlarından ardından gelecek yıllarda üretim kapasitesini arttırma kararı aldığı söyleyen Karavelioğlu, profesyonel topraksız tarımın Giresun bölgesi için bir ilk olduğunu belirterek bu projenin bölgede diğer üreticiler için de örnek olmasını umut ediyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.