tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.9.2017

Narenciyede tarımsal mücadele

Narenciyede tarımsal mücadele

Narenciye hasadında kötü sürprizlerle karşılaşmamak için üreticiye çok iş düşüyor. İşte portakal, mandarin, limon, greyfurt gibi meyvelerde sıkça görülen etmenlere karşı mücadele yöntemleri.

Sonbaharın gelişi ile tarım alanlarında tatlı bir telaş hakim. Birçok kış meyvesinin üretiminde sona yaklaşılırken bazıları hasat edilmeye başladı bile. Narenciye yetiştiriciliğinde de erkenci çeşitlerin hasadı devam ederken bazı çeşitler ise hasat için gün sayıyor.

Narenciye bahçelerinde sezonun tüm gelişim basamaklarında olduğu gibi bu dönemde de birçok zararlı organizma ile karılaşmak olası. Sezonu en az kayıpla ve en yüksek kazançla bitirmek isteyen üreticinin ilk ödevi ise doğru tarımsal mücadele.

Eşiğin aşılmasına izin vermemek gerek

Eylül ayında narenciyede en sık karşılaşılan zararlı organizmalar şunlar: Turunçgil kırmızıörümceği, Akdeniz meyve sineği, alternaria yanıklığı ve kahverengi çürüklük. Zararlı etmenlere karşı bilinmesi gereken ilk madde ise hangi zararlı etmenle, hangi zaman diliminde mücadele edileceği. Bu etmenler ekonomik zarar eşiğini aştığı takdirde geri dönüşü güç kayıplar yaşanabiliyor.

narenciyede-tarimsal-mucadele2.jpg

Narenciyede baş aktör pestisitler

Narenciyede öncelikli olarak yapılması gereken kültürel tedbirlerin alınması. Ardından ise diğer mücadele teknikleri geliyor. Biyolojik, biyoteknik, fiziksel ve kimyasal birçok yöntem bu aşamada üreticilere destek oluyor. Narenciyede kimyasal mücadelenin baş aktörü ise pestisitler.

Pestisit uygulamalarının etkinlik düzeyi uygulama zamanı ile yakından ilişkili. Doğru zamanda, uygun ekipmanlarla, kullanılan ilacın etiketinde belirtilen doz ve teknikle yapılan ilaçlamadan vaat edilen başarının alınmaması için hiçbir sebep yok.

Kırmızı örümcek ve Akdeniz meyve sineğine karşı

Narenciyede eylül ayında sıkça karşılaşılan kırmızı örümceklere karşı çiçeklenmeden önce ilaçlama yapılmamışsa meyve bağlamadan bir hafta sonra ilaçlama yapmak gerekli. Akdeniz meyve sineğine karşı ise eylül ayı başında asılan tuzaklarda zararlı sayımı yapılıp, meyveler vurma olgunluğuna eriştiğinde ve hava sıcaklığı 16 dereceyi aştığında hasada kadar 7-10 gün arayla pestisit uygulanmalı.

narenciyede-tarimsal-mucadele3.jpg

Hastalıklarla mücadele için bunlara dikkat!

Narenciye bahçelerinde görülen alternaria yanıklığına karşı; sürgün gelişiminin durduğu ve meyvelerin 4 cm çapa ulaşması ile mücadeleye başlamak gerekiyor. Kahverengi çürüklüğe karşı ise sonbahar yağışları başlamadan bir kez, havalar yağışlı devam ederse ilk uygulamadan 15 gün sonra ilaçlama yapılıyor.

Narenciye üretiminde üretimin sekteye uğramasına yol açan zararlı organizmalarla mücadele noktasında üreticilere çok iş düşüyor. Bu noktada üreticilerin konusunda uzman mühendislerle fikir alışverişinde bulunmaları ve yapılacak işlemleri işbirliği içinde planlamaları gerekiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.