Yılın ilk resmi bitkisel üretim tahminlerine göre 2016’da tahıl üretimi düşerken meyve ve sebze ürünlerinde artış yaşanacak. En büyük sıçrama ise yüzde 30 artış ile şeker pancarında.
İhracat krizi ve kuraklığın etkileriyle geçen 2016 yılının ilk yarısının ardından ilk üretim tahminleri açıklandı. Toplam üretim miktarlarında artış olacağı tahmin edilirken tahıl üretimde beklenen düşüş ise göze çarpıyor.
Meyvelerde tablo doluya rağmen olumlu
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yılın ilk bitkisel üretim tahminlerine göre yıl sonunda meyve ürünlerinin rekoltesinde yüzde 6,4’lük bir artış bekleniyor. Bahar ayları boyunca üreticilerin yakasını bırakmayan dolu ve don afetlerine karşın beklenen bu artış umut verici.
Sebze ürünlerinde mütevazi yükseliş
Toplam sebze rekoltesinde beklenen artış ise yüzde 1,7 gibi daha mütevazi düzeyde. Tahıllarda ise aynı olumlu tablo geçerli değil. Yüzde 8,8 azalma beklenen tahıl ürünlerinde toplam rekolte tahmini 53,2 milyon ton.
Buğdayda rekolte yüzde 8,8 azalıyor
Tahıl ürünleri arasında en büyük düşüş yüzde 10 ile yulafta yaşanacak. Onu yüzde 9,3 ile arpa, yüzde 9,1 ile de çavdar takip ediyor. Türkiye’nin başlıca tahıl ürünü buğdayda ise 2016 yılı yüzde 8,8’lik bir düşüşe sahne olacak.
Şeker pancarının yıldızı parlayacak
2016 yılı tahminlerinde en büyük sıçramayı ise şeker pancarı yapacak. 20,7 milyon ton rekolte beklenen şeker pancarındaki bu yükseliş geçtiğimiz yıla oranla yüzde 29,5’lik bir artış anlamına geliyor.
Tütün kötü gidişe dur diyemiyor
Bir diğer kök bitkisi patateste ise bu yıl 1,3’lik bir düşüş ile toplam 4,7 milyon ton rekolte elde edileceği tahmin ediliyor. Son yıllarda önlenemez bir düşüşe geçen tütün ise kötü gidişe bu yıl da dur diyemeyecek. Tütün üretiminin 2016’da yüzde 6,7 azalması bekleniyor.