tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.3.2016

Muğla'da büyük domates eylemi

Muğla

Muğla’da domates üreticileri, Rusya krizi sonrası 50 kuruşa kadar düşen fiyatları protesto etti. 2 bin 500 üreticinin katıldığı eylemde yere dökülen domateslerle Fethiye-Antalya yolu trafiğe kapatıldı.

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde kasalarca domates ile Fethiye-Antalya yolunu trafiğe kapatan üreticiler, ihracat yerine iç pazara yönlendirilen domatesin fiyatlarının 50 kuruşa kadar düşmesini protesto etti. Muğla ve Antalya’nın farklı ilçelerinden gelen üreticiler, banka borçlarına faizsiz öteleme talep ediyor.

Hibe desteği talep ediliyor

Kasım ayında Rusya uçağının düşürülmesiyle başlayan ihracat krizi domates üreticilerini isyan ettirdi. Muğla’nın Kumluova, Karadere, Eşen ve Antalya’nın Kınık, Karaköy, Yeşilköy ve Ova bölgesinden gelen 2 bin 500 üretici davul-zurna eşliğinde taleplerini dile getirdi. “Üretim için hibe desteği istiyoruz”, “Uçak seralara düştü”, “Üretici batarsa ülkemiz batar” yazılı dövizler taşıyan üreticiler, banka borçlarına faizsiz öteleme ve acilen Rusya’nın yerine geçecek yeni ihracat pazarlarının bulunmasını talep ediyor.

muglada-buyuk-domates-eylemi2.jpg

Haksız kazanç denetlenmeli

Yapılan basın açıklamasını okuyan domates üreticilerinden Kürşat Kıvrak, üreticiler üzerinden haksız kazanç sağlayanların denetlenmesi gerektiğini söyledi. Mazot fiyatlarının gemilere verildiği fiyattan üreticilere verilmesini talep eden Kıvrak, ayrıca fide ve gübrede desteğe ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Üreticinin kazancı maliyeti karşılamıyor

Kıvrak fide, sera malzemesi, ilaç, gübre, mazot ve biyolojik mücadele ile birlikte örtü altı tarımın üreticiye maliyetinin yıllık 7 bin-10 bin TL arasında olduğunu söyledi. “Devletin gübre-mazot desteği ise yıllık bin metrekareye 100 TL civarında. Kazancımız maliyetleri karşılamaya yetmiyor. Borçlarımızı ödeyemez durumdayız” diyen Kıvrak, “İç piyasa eldeki domatesi tüketmekte yetersiz. Komisyoncular hale götürdüğümüz domatese ne fiyat verirse satmak zorunda kalıyoruz. Bu sorunun acilen çözüme ulaşması gerekiyor” diye konuştu.

Güvenlik güçlerinin trafiğin açılması yönündeki uyarılarına karşın anayolda bir süre oturma eylemi yapan üreticiler ardından Antalya il sınırına doğru yürüyüşe geçti.


Yorumlar
  • vatandas

    pazarda domates 1.5 2 tl. çiftçilerimizin ürünleri pazarlara getirip kendileri satacağı bir sistem oluşturulmalı. devletimiz bu işi hallere bırakarak çiftçiyi zor durumda bırakıyor. çiftçi 50 kuruş kazanırken pazarcı domatesi 1.5 tl ye satıyor. çiftçilerimizede birkaç sözüm var. artık birlik olup büyük şehirlerde kendi pazaralrınızı oluşturmanız gerekiyor. kamyon filosu ve istanbulda soğuk hava depoları ve stok merkezleri oluşturarak ürünlerinizi buraya getirip kendiniz satmalısınız. mallarınızı kamyonlar kiralayarak büyük şehir semt pazarlarına getirip kendiniz satmalısınız. yada çiftçiler kendi ürün stok merkezlerini oluşturup semt pazarlarında kendileri ürünleri satabilirler. veya ürünlerinizi soğuk hava kargo şirketleri ile anlaşıp kuracağınız internet sitelerinden kasalar ile satışa çıkartarak tüketiciye kargo yoluyla ulaştırabilirsiniz.

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.