tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.9.2015 10:09:06

Üreticiye miyaz sineği uyarısı

Özellikle bağ, bahçe ve hayvancılığın olduğu bölgelerde sıkça görülen miyaz sineği, larvaları ile gözlerde hastalığa yol açarak bu arazilerde çalışan kişilerin sağlığını tehdit ediyor. İri cüsseli, mavi, yeşil, sarı renkli görünüme sahip ve larvalarının 2 milimetre büyüklüğünde olduğu küçük ve şeffaf miyaz sinekleri, hayatta kalabilmek için başka canlılara ihtiyaç duyuyorlar. Bu yüzden de larvalarını genelde koyun, keçi gibi hayvanların göz veya burun deliklerine bırakıyorlar. Larvalar burada olgunlaşınca toprağa düşerek, orada erişkin haline geliyorlar. Kimi zaman insanların da göz, burun, kulak, yaralı doku, ağız ve diş etine de larva bırakabilen ve rahatsızlık veren bu canlılara karşı özellikle bağ, bahçe, tarla ve hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu sinek cinsi özellikle yemiş bahçelerinde, hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde görülse de nadiren evlerde de rastlanabiliyor. Yaz aylarında özellikle en aktif oldukları zaman dilimi ise sabah saat 10.00 ile ikindi vakti arası. Miyaz sineğinin larvalarını göz tabakasına püskürtmesinden birkaç saat sonra gözde yanma, kaşıntı, ağrı, ışığa karşı hassasiyet, şişme ve kızarıklık gibi belirtilerin görülebildiği ve larvaların gözden buruna da geçebilme tehlikesinin olduğu bilinmekte. Bu gibi durumlarda tedavi için larvanın çeşitli yöntemlerle dokudan uzaklaştırılması gerektiği önemle vurgulanıyor. İnsanların kendi imkanlarıyla göze çiğ et koyma, limon suyu veya sirke damlatma, ot yakıp dumanını göze tutma gibi yöntemleri farklı sorunlara da yol açabilir. Bu durumla karşılaşan hastaların bir göz doktoruna başvurması ve göze uyuşturucu solüsyon damlatılması öneriliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.