E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ocak sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
8.9.2015 08:39:26
Türkiye’nin en önemli pamuk üretim merkezlerinden biri olan Aydın-Söke'deki pamuk üreticileri fiyatlarda yaşanılan dengesizliklerden dolayı soya gibi alternatif ürünler için deneme üretimi çalışmalarına başlıyor. Söke'de pamuk ekili yaklaşık 394 bin dekar arazide hasat öncesi hazırlıklara devam ediyor. Yeni sezonda dekar başına 500-600 ton verim alınacağı ve yaklaşık 213 bin ton pamuk elde edileceği hesaplanıyor. Üreticinin yıldan yıla değişen fiyatlardan şikayetçi olması ve pamuğun diğer tarım ürünlerine göre girdi maliyetinin daha yüksek olması, tohum, mazot ve gübre fiyatlarının karlılığı azaltmasına neden oldu. Üretici emeğinin karşılığını almak için koyduğu paranın dahi karşılığını alamaz duruma gelmesi sonucu ile alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Sadece Söke’de değil güney ve güneydoğu kentlerindeki üretim merkezlerinde de değişim bu yönde ilerliyor. Pamuktan uzaklaşılabilir İklim ve toprak koşulları nedeniyle şu an için ovanın büyük bir kısmında pamuk ekilmek zorunda. Ancak son dönemde pamuk yerine soya ekim çalışmaları başladı. Soya tarımında 3 bin dekarlık alanda yapılan ilk denemeler başarıyla sonuçlandı. Üretici soya tarımında kârlılığı daha iyi görürse pamuk tarımından uzaklaşabilir.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Araştırmacılar, küresel iklim değişikliğinin Türkiye’de fındık tarımını Batı Karadeniz’e ya da yüksek rakımlı bölgelere doğru kaymak zorunda bırakacağını söylüyor.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Düşük yağış oranları nedeniyle son 91 yılın en kurak dönemini yaşayan Trakya’da tarım arazilerindeki kayıplar ciddi boyuta ulaştı.
Yeni yılın ilk sayısını okurlarıyla buluşturan Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, bu ayki Kapak Konusu sayfalarında tüm yönleriyle toprak analizini inceliyor.