tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.6.2015 07:54:25

Şevketi bostanın ikinci baharı

Bilinçsiz toplama yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan şevketi bostan otunun tarlada üretilmesi için uygulama sahaları oluşturuldu. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün kültüre alma çalışması sonucu İzmir’in çeşitli ilçelerinde oluşturulan uygulama tarlaları toplam 300 dekardan oluşuyor. Yapılan çalışmalar sayesinde hem üreticilere kârlı bir ürün kazandırmak, hem de tüketicilere daha ucuz ve kaliteli şevketi bostan sağlamak hedefleniyor. Bitkiyi kültüre alma sonucu üretim planlaması ile istenen miktarda üretim sağlanabilirse, şevketi bostanı tekrar ilaç yapımında kullanmak da mümkün olacak. Hedef ilaç ve konserve Şevketi bostan bitkisi, Türkiye’de ruhsatlandırılmış birkaç bitkisel ilaçtan biri olan “Lityazol Cemil”in hammaddesi. Bitkinin köklerinden hazırlanan sıvı ekstre yaklaşık 60 yıl boyunca ruhsatlı olarak satıldı. Ancak işlenecek kök bulunamayınca ve ruhsatlandırma konusunda sıkıntı yaşanınca ilacın üretimi durduruldu. Proje sayesinde hem bitkisel ilaç olarak yeniden hayat bulması, hem de konserve sanayi için çalışmalar yapılması planlanıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.