tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.5.2015 07:27:54

Tarla hıyarı markalaşma yolunda

Tarla hıyarı markalaşma yolunda

Tarla hıyarı market ve pazarlarda tüketicinin radarından kaçamayan başlıca sebzelerden bir. tarlasera, tarla hıyarının en uygun üretim şekillerini pazarın paydaşları ve uzmanların görüşleriyle aktarıyor. Geniş bir çeşitliliğe sahip hıyar pazarında “tarla hıyarı” demek yalnızca açık arazide yetişen ürün anlamına gelmiyor. Çeşit özellikleri onu tüketicinin gözünde ve damak tadında da farklı kılıyor. Türkiye’de üretilen tarla hıyarı belli başlı iki biyolojik kola ayrılıyor: Partenokarpik ve dioik çeşitler. Üretici için iki seçenek Partenokarpik çeşitler tozlanma olmaksızın, kendi kendine meyve üreten çeşitleri ifade ediyor. Dioik çeşitler ise erkek ve dişi çiçeği olan ve arılar yardımıyla tozlanan hıyar çeşitleri. Partenokarpik çeşitlerin üretim süreci daha kolay olsa da, Türkiye’de üretilen tarla hıyarının önemli bir bölümünü dioik çeşitler oluşturuyor.

Güneşlenme ve gün uzunluğunun hıyarın gelişimini olumlu etkilediğini belirten Vilmorin Anadolu Tohumculuk Ürün Geliştirme Müdürü Onur Kıllı, tarla hıyarının en sevdiği tarihleri belirtiyor: “Yaz aylarında 25-30 derece ideal sıcaklık. Bunun üstüne çıkıldıkça meyve kalitesi düşüyor. En yoğun üretim, dikimi Nisan-Mayıs aylarında Konya’da yapılan yazlık üretim. Konya’daki güzlük dikimler ise Ağustos ayında başlıyor." Tek engel hastalıklı araziler Yüksek fiyatına ve kusursuz olmaktan uzak dış görünüşüne rağmen tüketicinin tarla hıyarına gösterdiği ilgi dikkate değer. Bu, onun sebze pazarında artık markalaşma yolunda olduğunu gösteriyor. Ama asıl iş marka olduktan sonra da aynı değeri koruyabilmek ve ilerletmek. Hastalıklar ve hastalıktan bitap düşmüş arazilerin artması, tarla hıyarının ilerleyişini engelleyecek en önemli riskler.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.