tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.2.2015 12:00:26

Marulda örtü altına geçiş başladı

 

Marul salatayla özdeş olsa da kullanım alanı çok daha geniş. Sayısı artan marul çeşitleri de bunu destekliyor. Üreticiye düşen ise en diri ve parlak görünüşlü ürünü üretmek. Türkiye’de üretilen marulun yüzde 80’inin açık arazide yetiştirildiği göz önüne alınırsa, profesyonel bir üretim sürecinin önemi daha da açığa çıkıyor. Tarla üretimi ağırlıkta olmakla birlikte marulda örtü altına doğru bir kayma olduğu da görülüyor. Özellikle sıcaklık ortalamasının düşük olduğu bölgelerde kış aylarında marul yetiştirmenin en sağlıklı yolu seracılık. Varsa yoksa salata! Marulun başlıca tüketim alanı ise şüphesiz salata. Avrupa mutfağında olduğu gibi marulu lahana misali pişirmek ise Türkiye’de pek yaygın değil. Son yıllarda marulu eskisinden de önemli kılan şey ise çiğ köfte sektörünün gelişmesi oldu. Zira marul tıpkı nar ekşisi gibi çiğ köftenin olmazsa olmazı.

Marula talep artıyor

Bayer CropScience Marul Ürün Sorumlusu Ali İhsan Atasoy, yalnızca çiğ köfte değil, değişen beslenme alışkanlıklarının da marulu daha revaçta bir ürün haline getirdiğini söylüyor. “Sebzeye olan talep genel olarak artıyor” diyen Atasoy, “Diyetler ve obeziteye karşı mücadele bize daha fazla marul tüketmemiz için sıkı reçeteler öneriyor. Özellikle genç jenerasyonda doğru bir şekilde ‘marul=sağlık’ algısı oluşmaya başladı” diye konuşuyor.

En çok kıvırcık tüketiliyor

Türkiye’de marul denildiğinde akla gelen üç temel grup var: Kıvırcık, göbek (Iceberg) ve Yedikule. Kıvırcık, salatalarda en çok tercih edilen tür. Öyle ki, kimileri onu “marul” yerine direkt “salata” olarak adlandırıyor! Öte yandan marulda bu 3 ana tipin dışında yükselen yeni trendler de var. Bunların arasında Türkiye pazarında ilk akla gelenlerden biri mor renkli yapraklarıyla göze çarpan ve “kırmızı kıvırcık” olarak bilinen Lollo Rosso tipi. “Tüketicide her zaman standart bir kalite beklentisi vardır” diyen Atasoy, “Pazarda beğeni sağlayacak marul her zaman gevrek, sulu, acılaşmayan, lezzetli, raf ömrü uzun, parlak ve göz alıcı renklerde olmalı” şeklinde konuşuyor.

Kontrollü üretim gerekiyor

Marulda profesyonel üreticiliğin bir ölçütü de orijinal tohum seçimi ve kontrollü üretim. Ali İhsan Atasoy, standart tohum çeşitlerinin çoğunun koruma altına alınmış olmasına rağmen “alma tohum” denilen, yani kontrolsüz yetiştirilip seleksiyona tabi tutulmayan, paketli ya da açık olarak satılan tohumların halen yaygın olduğunu söylüyor.

Marulun dünyası renklendikçe

Salatadan ibaret olmayan, çok yönlü bir tüketim alışkanlığının gelişmesi marulun artık daha da hararetle aranan bir sebze olacağının göstergesi. Buna bir de farklı şekil ve renkleriyle giderek artan seçenekler eklenirse, yakın gelecekte marulun dünyası çok daha hareketli olacağa benziyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.