tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.12.2014 09:01:54

Gübrede nano teknoloji dönemi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde geliştirilen nano-gübrelerle her yıl hasatta yaşanan ve 1 milyon TL’ye mal olan kayıpların önlenmesi amaçlanıyor. Geliştirilen gübreler sararan bitki yapraklarını yeniden yetiştirerek, ürün kalitesini arttırıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “Nano-Fe” ve “Nano-FeN” isimleriyle Kimyevi Gübre Tescil Belgesi verilen gübrelerin yakın zamanda üreticilerin hizmetine sunulması planlanıyor. Ankara Üniversitesi’nin serasında yetiştirilen gübrelerin denemeleri yer fıstığı ve mısır bitkileri üzerinde yapıldı. Tarlada ise elma ve ayva fidanları ile çilekte uygulandı. Denemeler sonucunda demir kaybına bağlı olarak sararan yapraklara demir takviyesi yapılarak yeniden yeşermeye başlaması sağlandı. Çilek, armut, sedir çamı, Japon gülü ve Isparta gülü gibi demir klorozu gösteren bitkilere de aynı uygulama yapılarak sararmanın önüne geçildi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.