tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.11.2014 14:49:13

Gece sulamasıyla verim artıyor

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi tarafından Şanlıurfa’da uygulanan ‘Gece Sulama’ projesiyle, pamuk veriminde yüzde 30 artış sağlandı. Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, projenin sudan tasarruf sağladığını, buna bağlı olarak da erozyonu önlediğini söyledi. Projenin etkilerinin daha net görülebilmesi için taşlık ve toprağı verimsiz tarlaların seçildiğini belirten Mutlu, “Proje sayesinde az sulanan araziden daha fazla verim elde ettik. Bir karıştan fazla toprak olmayan yerde gece sulamasıyla 5 bin dekarlık bir alanda daha az su kullanarak daha fazla ürün alındı. Örneğin bu arazide 300 kilo alınan yerde 635 kilo ürün elde edildi” dedi. Projenin bir ilk olduğunu vurgulayan HRÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Aydemir, amaçlarının çiftçilerin refah seviyesini, ürünlerin ise verimliliğini artırmak olduğunu kaydetti. Projenin en iyi tarafının üreticilerle beraber çalışmak olduğuna değinen Aydemir, “Bu tarla normalde 5'inci 6'ncı sınıf bir arazi olasına rağmen, su uygulamasının kısıtlı veya kontrollü bir şekilde ve gece verilmesi sağlandı. Uygulama ile yüzde 30 daha fazla verim aldık" şeklinde konuştu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.