tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.10.2014 08:35:02

Fazla tuz toprak kaybına yol açıyor

Birleşmiş Milletler (BM) tuzun yol açtığı zarar yüzünden her gün 20 km’lik verimli toprağın kaybedildiğini bildirdi. 20 yıl önce 450 bin km² olan toprak kaybı, bugünlerde Fransa’nın yüzölçümüne yaklaşarak 620 bin km²’ye ulaştı. Tuz yüzünden meydana gelen toprak aşınması; kuru, az yağmur alan, sulama yapılan ve doğal drenaj olmayan bölgelerde yaşanıyor. BM Ulusal Kaynaklar Forumu’nda yayınlanan raporda, bu bölgelere ağaç dikilmesi, toprağın derin sürülmesi ve tuza dayanıklı ürünler yetiştirilmesi tavsiye ediliyor. Bununla birlikte, tuzdan etkilenen toprakların çevresine hendek kazılması öneriliyor. Bu önlemlerin pahalı olduğunun ancak harekete geçilmemesi durumunda maliyetin çok daha fazla artacağının belirtildiği raporda, söz konusu kaybın yeryüzüne maliyetinin 27,3 milyar dolar olduğu belirtiliyor. BM Üniversitesi Su, Çevre ve Sağlık Enstitüsü’nden Manzoor Qadir, “2050 yılında 9 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun beslenmesi söz konusu. Verimli yeni topraklar çok az olduğuna göre, eldeki bütün topraklara ihtiyaç duyacağımız kesin. Tuzdan etkilenen topraklarda verimliliği yeniden sağlamamız şart” diyor. Raporun yazarları, artan nüfusun beslenmesi için gıda üretiminin 2050'ye dek yüzde 70 oranında büyümesi gerektiğini kaydediyor. Tuzun yarattığı toprak kaybından 75 ülkede birçok bölge etkileniyor. Bunlar arasında Orta Asya'daki Aral Denizi havzası, Hindistan'daki İndüs-Ganj havzası ve Çin'deki Sarı Irmak havzası da bulunuyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.