tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.10.2014 07:55:03

Yerli tohum üretimi arttı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Veysel Kolcu, yerli tohum üretiminin artarak 743 bin tona ulaştığını açıkladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen "Sertifikalı Tohum Tanıtım Toplantıları" kapsamında, Kadir Has Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Çiftçi Buluşmaları"na katılan Kolcu, sertifikalı tohumun hububatta yüzde 25, hibritte ise yüzde 100’e yakın verimi artırdığını söyledi. 2005 yılından bu yana Bakanlığın sertifikalı tohum kullanan üreticilere destek verdiğini dile getiren Kolcu, “2002 yılında 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretimi, 2013 yılında 743 bin tona ulaştı. Türkiye’de ihtiyaç olan tohum türlerini üreten firmalara 2008 yılından beri ciddi destek veriyoruz. Çalışmalarımız Tohumculuk Kanunu çerçevesinde yürütülüyor. 2023 yılında 1 milyon ton sertifikalı tohum üretme hedefimiz var. Bunu şu anki üretim potansiyeliyle çok rahat karşılayabiliriz. Biz diyoruz ki 'sağlıklı materyali üretirken kaliteden ödün vermeyelim.' Çünkü bitkisel üretimin ana kaynağı olan tohumda kalite ilk şart” dedi. Bitkisel üretimden kaynaklanan ihracat rakamlarını da vurgulayan Kolcu, "4,5 milyar dolar çok ciddi bir rakam. Üretim alanları daralmasına rağmen üretim miktarı yükseliyor. Bunun izahı sertifikalı tohumdur, iyi toprak hazırlığı, iyi bitki beslemesidir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.