tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.9.2014 08:33:59

Yaşlı traktörler ekonomiye zarar

Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği’nin (TARMAKBİR) hazırladığı sektörel rapora göre, kullanım ömrü dolmuş 733 bin 739 adet traktörün ekonomiye verdiği yıllık kayıp 8,5 milyar TL’yi buluyor. Birlik tarafından hazırlanan raporda, uluslararası standartlara göre bir traktörün ömrünün 12 yıl olduğu belirtiliyor. Tarımda ileri ülkelerde traktörler ortalama 1000 saat çalıştırılırken, Türkiye'de elverişsiz işletme yapısının bir sonucu olarak yıllık kullanım 500-600 saat ile sınırlı kalıyor. Dolayısıyla traktörün ömrü 24 yıla kadar çıkıyor. Ancak bu yaşa gelen traktörler, üreticiye ve ülke ekonomisine yarardan çok zarar veriyor. Örneğin eski traktörlerin yağ ve yakıt tüketimi yeni nesillerinkinden çok daha fazla. Bu yüzden limitlerin üzerinde çevre kirliliğine yol açıyor. Dolayısıyla yıllık mazot faturası, üreticilere verilen desteğin çok üstünde. Ayrıca bakım ve onarım masrafları da bir hayli kabarık. Önemli miktarda iş ve zaman kaybına yol açıyorlar. Ayrıca kaza yapma ve can güvenliği riskleri de bir hayli yüksek. Raporda, ömrünü doldurmuş traktör kullanımının yol açtığı ekonomik kayıplar ise şöyle sıralanıyor: "Her traktör için; 700 litre daha fazla yakıt ve yağ (4,6 TL/Litre), 1800 TL daha fazla bakım onarım masrafı, 100 saat iş kaybı (65 TL/Saat), 1816 kg daha fazla karbondioksit (Co2) emisyonu (13,4 Euro/Karbon Ton, bunun karşılığı olarak yaklaşık 75 TL karbon sosyal maliyeti), toksit zararlar, ayrıca ürün miktar ve kalite kayıpları, düşük kapasiteli traktör ve ekipman kullanılması ile birim üretim maliyetlerinin fazla olması, artan gürültü emisyonu nedeniyle bozulan insan sağlığı, azalan iş verimi, artan kaza riskine bağlı olarak oluşan can ve mal kayıpları. Ayrıca yakıt ve yağ kaybı; (700 Litre) 3 bin 200 TL, bakım onarım kaybı; bin 800 TL, iş kaybı: (100 Saat) 6 bin 500 TL, karbon emisyonu sosyal maliyeti: 75 TL (13,4 Euro/Karbon Ton), ürün kayıpları hariç tahmin edilen toplam yıllık kayıp: 11 bin 575 TL. 733 bin 739 traktör için ürün kayıpları hariç tahmin edilen toplam yıllık kayıp; 8,5 milyar TL."

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.