tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.7.2014 08:07:00

Suruç Ovası’na ilk su verildi

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde büyük ölçüde tamamlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi açılarak ovaya ilk su verildi. Proje kapsamında şebeke planı olarak Sağ Sahil 1, TP 1, Sol Sahil 1 ve 2. kısım şebekeleri dört üniteden oluşuyor. Sağ Sahil 1. kısım 176 bin 570 dönümlük araziyi sulayacak. TP 1 şebekesi ise 54 bin 450 dönümlük araziye su verecek. Sol Sahil 1. şebeke 201 bin 870 dönüm araziyi sularken, Sol Sahil 2. şebeke ise 201 bin 870 dönüm araziyi suyla buluşturacak. Suruç Ovası’nda toplam 950 bin 980 dekar tarım arazisi, basınçlı olarak yağmurlama ve damla sistemiyle sulanacak. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından gerçekleştirilen projenin toplam maliyeti 2 milyar TL’ye yakın. Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında Atatürk Barajı’ndan alınacak su, 29,5 kilometrelik sulama kanalı ile 17 kilometrelik Suruç Sulama Tüneli’ne, oradan da Taş Basan depolamasına ve ana kanallar vasıtasıyla da sulama şebekelerine iletilecek. Orman Ve Su İşleri Bakanlığı, GAP Eylem Planı kapsamında inşa edilen ve Suruç Ovası’na su temin eden 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli, Türkiye’nin 1., dünyanın ise 5. en uzun tüneli konumunda. Öte yandan, Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na saniyede 90 metreküp su aktaracak olan Suruç Tüneli, böylece birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacak. Suruç Ovası, Fırat Nehri’nin suları ile hayat bulacak ve bölgenin su ihtiyacını tamamen giderecek. Projeyle birlikte ovaya damla sulama sistemi ile tamamen su verildiğinde, zirai tarımda oluşacak ürün çeşitliliği sayesinde Suruç Ovası'nın, milli ekonomiye yılda 270 milyon TL katkı sağlaması bekleniyor. Bölgede yaklaşık 200 bin kişiye doğrudan istihdam ve iş imkânı oluşması da hedeflenenler arasında.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.