tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.6.2014 12:18:59

Güneydoğu'da güneş enerjili sulama

Türkiye’de güneş enerjisinden yararlanma potansiyeli en yüksek bölge olan Güneydoğu Anadolu bölgesinde başlatılan projeyle, meyve bahçelerinde elektriğe bağımlı kalınmadan sulu tarım yapılabiliyor. Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi kapsamında bölgede kurulan 8 meyve bahçesi, 200 dönüm alanda yer alıyor. 300 bin TL’lik bütçe ile kurulan bahçeler güneş enerjisi ile sulanıyor. Üç tanesi Diyarbakır’da, beş tanesi de Batman’da kurulan meyve bahçeleri, tarımsal üretimde maliyeti düşürüyor ve elektrik enerjisine bağımlılığı azaltıyor. Bu nedenle proje, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) tarafından biriken borç nedeniyle elektrik kesintisine uğrayan ve tarımsal sulamada sıkıntı yaşayan bölge üreticisine umut oldu. Proje Koordinatörü Murat Akbaş, “Daha önce kuru tarımın tercih edildiği bölgede meyve bahçelerinin oluşturulmasıyla, meyvecilik tercih edilir hale geldi” dedi. Türkiye’de güneşli gün sayısı en yüksek bölge olan Güneydoğu Anadolu bölgesinde, doğal ve çevreci bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinden azami ölçüde faydalanmak gerektiğini söyleyen Akbaş, “Bu sistemle elektriğe veya benzine ihtiyaç duyulmadan güneş enerjisiyle damlama sulama yapılıyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.